Съществуват около 70 храни, които могат да причинят хранителни алергии, но 8 от тях обхващат 90 процента от всички познати хранителни алергии. Това са яйца, морски дарове, зърнени храни, риба, соя, мляко и фъстъци. Сред тези 8 алергията към фъстъци е най-често срещаната. Тя обхваща не само ядката, но и всички продукти, които се получават чрез нейната обработка, включително любимото на много хора фъстъчено масло.
Ето какво представлява алергията към фъстъчено масло и какво трябва да се направи за превенцията на опасното състояние.
Същност на алергията към фъстъчено масло
Алергията към фъстъци е опасно състояние, което може да причини бърза смърт на засегнатия човек. Това е хранителна алергия, която се проявява не само при консумиране на фъстъчено масло, но и при допир до продукта или дори само от миризмата му.
Алергията се установява още в детска възраст и обикновено се проявява през целия живот на засегнатия човек, който трябва да спазва правила за безопасност, за да не пострада.
Самото състояние има изразени симптоми при алергия към фъстъчено масло. Те са уртикария, кихане или хриптене, проблеми с дишането, диария, повръщане, замаяност, загуба на съзнание.
Алергичната реакция може да варира от лека до тежка и обикновено се появява малко сред хранене или досег с продукта. Установено е, хора, които страдат от други хранителни алергии са по-склонни да имат и алергия към фъстъчено масло. В семейства, където страдат от хранителни алергии също са по-застрашени и от този вид алергия.
Децата, които консумират фъстъчено масло от ранна детска възраст, не развиват алергията.
Предпазни средства при алергия към фъстъчено масло
Тези, които са алергични към фъстъци и техните производни като фъстъченото масло, трябва да избягват някои храни, които могат да бъдат опасни за тях. Това са най-общо следните храни:
- Бонбони, сладкиши и печени изделия с неизвестно съдържание
- Зърнени храни с плод за закуска и солени ядки
- Сладолед и замразено кисело мляко
- Чили или сос от чили, защото използват фъстъченото масло като сгъстител. Също и песто сос, направен от ядки
- Продукти като нуга и марципан
- Ястията на африканската кухня, тайландската храна, китайската кухня, индийски специалитети, виетнамската и други национални кухни, защото те използват често фъстъчено масло в ястията си
Ако имате алергия към фъстъчено масло, е важно да сте предпазливи и да избягвате консумацията на продукти, съдържащи го. При съмнение за алергична реакция след консумация на фъстъчено масло, трябва да се консултирате с лекар, който може да предостави подходящо лечение и съвети за управление на алергията. Ярко изразените симптоми не бива да се пренебрегват, тъй като могат да застрашат здравето и да влошат качеството на живот.
Вижте още:
Коментари