Ползите от ябълките са безспорни и добре познати на всички. Към многото достойнства на плода е и фактът, че той не се числи към алергените, които са често срещани.
На въпроса има ли алергия към ябълки, отговорът е недвусмислен - към всеки хранителен продукт се появяват алергични реакции, а това значи и към ябълки.
На тези, които са предразположени към алергични реакции към плодове, се препоръчва да измият добре ябълката с домакинска четка и да се подсуши след това, а може направо да се отстрани кората на плода, макар че в него има много витамини.
За проверка за алергия първо се опитва малко парче от нея и ако до един час не се прояви някаква реакция, може да се консумира спокойно от бебето или малкото дете под форма на каша.
Алергия към ябълки се проявява най-често в цяло семейство. Наследственият фактор за такава реакция е много силен и вероятността да се прояви в следващото поколение е цели 50 процента. Причини за проява на алергия са:
- реакция към пигмента в плода;
- като последица от реакцията към цветния прашец от дървото при цъфтежа;
- реакция към токсини, появили се заради неправилно съхранение на плода;
- обработка с химикали за по-дълго запазване;
- индивидуална непоносимост;
- използване на дюли или круши.
Симптомите при алергия обхващат кожата, дишането и храносмилателната система. Зачервяването и петната по кожата 1 час след консумация на плода, подутините, затрудненията в дишането, диарията, болките и повръщането, появата на слабост и припадък са прояви на алергичната реакция. При различните видове ябълки проявите на алергия са по-силни или по-слаби, като алергията към зелени ябълки се проявява по-често.
Алергиите обикновено се проявяват още в детска и бебешка възраст при захранване на децата с този плод, затова е нужно да се започне внимателното му добавяне към детското меню.
Лечението на алергията зависи от силата на симптомите. Трябва да се знае, че при топлинна обработка алергиите са много по-слаби или напълно отсъстват. Затова печените ябълки, приготвени на пара или като компот са по-добър вариант за начало на консумацията на плода. Лекарствата, които се използват са:
- инжектиране на епинефрин;
- прием на антихистамини;
- кортикостероиди;
- използване на бронходилататор за облекчаване на дишането.
Като превенция се препоръчва максимално дълго хранене на бебето с майчина кърма, бърз достъп до алерголог при вече установена алергия, използване на имуномодулатори за укрепване защитата на организма.
Установяването на алергия към ябълки се извършва чрез кръвен тест и после се преминава към индивидуално лечение.
Коментари