Една от любимите храни в Америка – фъстъченото масло, може да се открие и у нас. Много от познавачите и любителите на продукта обаче твърдят, че качеството в България е под всякаква критика. Поради това е най-добре да си приготвим фастъченото масло у дома.
Рецептата за фъстъчено масло е толкова лесна, че дори най-неопитният в кухнята ще се справи без усилие. Когато сами приготвяме фъстъчено масло, то става не само по-вкусно, но и много по-здравословно.
Домашно фъстъчено масло
Необходими продукти: 200 г фъстъци, 1 ч.л. сол, 2 с.л. олио
Начин на приготвяне: Фъстъците трябва да се изпекат. За целта се навлажняват, поръсват се със солта и се пъхат в добре загрята на 150 °C фурна. Пекът се до готовност, при периодично разбъркване. Могат да се изпекат още на тиган или в микровълнова - както е най-удобно.
При приготвяне на домашно фъстъчено масло може да се заложи и на готови изпечени, както и пържени солени фъстъци. Много по-здравословни и вкусни ще са те обаче, ако ги изпечете у дома.
Когато са готови, фъстъците се вадят от фурната и се оставят да изстинат. Обелват се старателно и люспите се отстраняват. Поставят се в блендер и се добавя олиото. Може да се използва и зехтин. Разбива се на висока степен до получаване на гладка смес.
По желание към сместа могат да се добавят аромати, мед, меласа, какао или друг подсладител по ваш вкус. И воала - имате си вкусно домашно приготвено фъстъчено масло.
Хубавото на домашно приготвените продукти, е че можем да направим толкова, колкото ни е необходимо, а не да съхраняваме ненужни количества със седмици в хладилника.
Фъстъченото масло има редица приложения. То е едновременно енергийна закуска и вкусен десерт, намазано върху филийка. Отгоре може да се гарнира със сладко по избор или с любим плод.
Фъстъченото масло е и перфектно за украсяване на сладкиши, торти и бисквити. В някои случаи се добавя към тестото на някои тестени изделия.
Вижте още детайли при приготвяне на фъстъчено масло.
Не пропускайте и да разберете защо да добавяте по-често лъжица фъстъчено масло към сутрешната овесена каша.
Коментари