Фъстъченото масло е използвано още от времето на ацтеките, като тогава те също са го приготвяли под формата на крем, разбира се, малко по–различен от днешния му вид. С времето е било полезно за консумация от хора, които трудно дъвчат, а днес е удоволствие за всички любители на този вкус.
Неслучайно месец ноември се отбелязва в САЩ като месец на феновете на фъстъченото масло, затова нека навлезем малко по-надълбоко в неговите предимства.
Фъстъченото масло е много вкусна и здравословна храна, която освен това засилва метаболизма и така подпомага изгарянето на мазнините. Маслото от фъстъци осигурява много енергия и потиска апетита, като всички ползи са свързани с умерената му консумация.
Дори една супена лъжица фъстъчено масло дневно носи много ползи за организма. Осигурява голямо количество енергия благодарение на богатството от протеини и фибрите в неговото съдържание. И заедно с това подпомага изгарянето на мазнини, особено в долната част на корема. Често то влиза в менюто за закуска, намазано върху филийка хляб.
Също фъстъченото масло подпомага изграждането на мускулите под формата на чиста мускулна маса заради способността да изгаря мазнините. То е богато все пак и на мазнини, които обаче са здравословни за тялото.
Към ползите от похапването на фъстъчено масло - тази приятна на вкус храна, може спокойно да се добави способността на фъстъченото масло да подобрява нивата на холестерола, както и да улеснява храносмилането. В натуралното масло се съдържа ниацин, който поддържа храносмилателната система и предпазват корема от подуване.
Експертите съветват да се избира натуралното фъстъчено масло, към което няма добавени захари и рафинирани масла.
Интересен факт е, че всъщност фъстъците са бобови растения, отглеждани под земята, и най–големите производители на фъстъчено масло са Китай и Индия.
Знаете ли, че 540 фъстъка служат за направата на един буркан фъстъчено масло, а американските граждани пък изяждат годишно 700 млн. паунда фъстъчено масло - нищо чудно, че имат цял месец посветен на любовта към този полезен продукт?
Коментари