В България фъстъченото масло не се радва на особена почит. Всеки от нас обаче е чувал колко е популярно то в САЩ. Там почти всеки диетолог го препоръчва като неделима час от дневното меню и здравословна храна за всяка диета за отслабване.
Фъстъченото масло е сравнително нов вид храна. Днес САЩ е страната с най-голямо производство и износ на фъстъци и фъстъчени продукти.
То е с доста висока цена. Северна Америка ежегодно харчи над 8 милиарда долара за фъстъци и производни от тях продукти. Те се радват на подобна почит съвсем заслужено – във фъстъченото масло се откриват множество полезни съставки.
Ползи от консумацията на фъстъчено масло
Консумацията му носи минерали, като магнезий, протеини и мононенаситени мазнини. Освен това този продукт е много питателен и може да се влага както в солени, така и в сладки изделия – чудесно допълнение към всяко ястие.
В маслото от фъстъци има масленост поне 50%. Останалите 50 % са въглехидрати, влакна, протеини и вода. Това го прави по-различно от другите, изцяло маслени продукти като краве масло и маргарин.
Фъстъченото масло освен с вкус радва и с някои диетични преимущества. То е с по-високо съдържание на протеини от останалите продукти за мазане. Освен това в него има и други съставки като фибри и въглехидрати. Те дават енергия на тялото.
В най-честия случай фъстъченото масло се консумира с хляб, който е беден на мазнини. По този начин се получава балансиран прием между мазнини и въглехидрати.
Основната съставка във фъстъченото масло е ресвератролът. Това представлява естествен растителен антибиотик, който защитава от вредни гъбички и бактерии.
Молекулата му противодейства на рака, стареенето, има противовирусни и противовъзпалителни свойства. Освен това защитава нервната система. Доказано е още, че ресвератролът намалява лошия и увеличава добрият холестерол.
Видове фъстъчено масло
Има няколко вида фъстъчено масло. Ето кои са те:
- Сурово фъстъчено масло – Слабо рафинирано, за да запази максимална част от витамините си. В него няма следа от вредни трансмазнини, но процесите на разваляне са много бързи;
- Рафинирано фъстъчено масло – Това е най-масово консумираното. То е по-бедно на витамини, но е и по-устойчиво. Лекари предупреждават, че при производството му има риск от образуване на канцерогенни трансмазнини;
- Едро смляно фъстъчено масло – Масло, при което фъстъците на гранули;
- Ситно смляно фъстъчено масло – Гладко е като топено сирене.
Вижте още:
- Как да си направим фъстъчено масло;
Коментари