Един от продуктите на фъстъците, в които се съдържа веществото ресвератрол, е фъстъченото масло. Фъстъченото масло е характерна американска храна. Истината е, че идеята за филия, намазана с фъстъчено масло и отгоре плодово сладко или плод, определено не е по вкуса на всеки европеец.
За сметка на това пък има достатъчно рецепти, включващи американския десерт, които биха задоволили дори и най-взискателния вкус. Фъстъчената паста освен в много рецепти за сладкиши се използва и в индийската кухня в съчетание с подправки и люти чушки.
Смята се, че консумацията на богатото на ненаситени мастни киселини и на ресвератрол фъстъчено масло води до снижаване на лошия и увеличаване на добрия холестерол. Разбира се, преди да посегнете към буркана с кафявата смес в магазина, трябва да знаете, че съществуват няколко вида фъстъчено масло.
Рафинираното фъстъчено масло е най-популярният продукт от това голямо семейство, което се получава чрез хидрогениране. По този начин в маслото се вкарват вредни трансмазнини. Рафинираното фъстъчено масло трудно гранясва.
Суровото фъстъчено масло пък е доста по-слабо рафинирано. Полезните хранителни съставки са запазени в по-голяма степен. При неправилно съхранение гранясва бързо и не трябва да се консумира, защото е източник на опасни токсини. Препоръчва се да се използва само в студената кухня.
Фъстъченото масло най-често се консумира на сандвич върху пълнозърнест хляб. Освен това, може да се използва като крем на торти и бисквити. Чудесна добавка е към сосове, кремове, пюрета, различни тестени изделия.
Фъстъченото олио се използва и за салати (студено пресовано) или за варене, печенe и пържене (рафинирано). Прибавено към ястие с месо обаче е една наистина приятна изненада за небцето.
Популярна и лесна рецепта, от която може да се възползвате, е за пилешко с фъстъчено масло. В това ястие фъстъченото масло се смесва с доматено пюре, сол и пипер и в получената смес се запържва пилето.
Ако пък искате да се поглезите с някой апетитен десерт, обогатен от вкуса на фъстъченото масло, направете кейк. Забъркайте съставките, които използвате по принцип за направата на кекс, като след това добавите 3-4 супени лъжици фъстъчено масло и портокалови кори.
Вижте още неустоими рецепти с фъстъчено масло!
Коментари