Кафето и шоколадът са сред хранителните продукти, които често предизвикват алергични реакции. По-голямата част от хората, които страдат от алергия към кафе, не понасят смляното кафе. Симптомите на алергия към кафето се срещат по-рядко при консумация на разтворимо кафе.
При алергията към кафе се появяват ситни обриви по кожата, но може да се стигне до големи червени петна, мехури и постоянен сърбеж по кожата. Основно тези симптоми се проявяват по лицето – около носа и устата.
Възможни са също така отоци, стомашно разстройство, затруднения в дишането, силни болки в стомаха. Може да се стигне дори до висока температура и до повръщане.
Известно време, след като се установи, че човек страда от алергия към кафе, е достатъчно само да вдиша аромата му, за да се отключи алергичната реакция. Възможно е възникване на допълнителна алергия към шоколад или какао, а също така и към черен чай.
Алергията към кафе се появява заради повишаването на нивото на хистамин в тялото. Основното лечение се състои в изключването на кафето от менюто и приемане на антихистаминни препарати.
Рядко се получава алергията към кафе да възникне заради прекомерната му употреба.
Алергията към шоколад е една от разновидностите на хранителната алергия и е въздействие на алерген върху имунната система на човека.
При алергия към шоколад човек има непоносимост към определени продукти, които се намират в шоколада – мляко или какао. При жителите на северна Европа се забелязва непоносимост към млякото и млечните продукти, която възниква след двадесетата им година.
Алергията към шоколад може да се изрази в зачервяване по кожата, дребни пъпчици, които, ако не се мажат редовно с крем със съдържание на цинк, за да завяхнат, могат да се разранят и дори да кървят.
В по-тежки случаи се стига до проблеми с дишането. Ако се окаже, че имате алергия към шоколад, трябва да се консултирате със специалист и, естествено, да ограничите до минимум консумацията на шоколад.
Коментари