Gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Препоръчителна диета при хранителна алергия

Препоръчителна диета при хранителна алергия

Препоръчителна диета при хранителна алергия

Всички знаем колко е трудно, когато имаме алергия към определени храни. Трябва много да внимаваме какво консумираме, защото от това зависи здравето и най-вече животът ни. Доста лекари назначават определени диети на хората, които имат хранителни, а и не само хранителни алергии.

Какво е алергията към определена храна?

А ето какво представлява алергията към определен вид храна. Алергията към храна, а и не само, се дължи на факта, че нашата имунна система има определена непоносимост към даден вид алерген или вещество, съдържащи се в храната. Например, някои хора имат алергия към животински косми, прах, храни, лекарства, ухапвания от насекоми, химикали, цветен прашец, както и към някои видове лекарства. Когато човек попадне в контакт с даден алерген, тялото произвежда антитела, които могат да увеличат или намалят нашата чувствителност към обекта, който предизвиква дразнене.

Причини за хранителна алергия

Причини за хранителна алергия

Проявите към алергии могат да бъдат предизвикани и отключени поради много фактори - ако сме генетично предразположени, ако сме подложени на много стрес, ако се опитваме сами да се лекуваме с лекарства, които не са ни предписани от лекар, ако имунната система на децата не е достатъчно добре развита. Ако консумирате храна и след това проявите един от симтомите, описани по-долу, това означава, че най-вероятно вие имате алергия към нея:

- ако ви се гади;

- ако имате болки в корема;

- ако ви се появят екземи по кожата;

- ако имате мигрена;

- ако получите анафилактичен шок.

Тук ще обърнем внимание на това какви храни могат да бъдат консумирани от хора, имащи алергии, и какви не.

Според вида си диетите, които се препоръчват на хора с алергии, са два вида: елиминиращи и неспецифични. Неспецифичните диети са насочени към всички възможни алергични реакции. В тази диета не се позволява консумацията на най-алергенните храни, а именно мляко и морски дарове.

Една такава диета позволява консумацията на нискоалергенни продукти, а именно: зърнени храни, зелени зеленчуци, плодове, месо, бедно на мазнини и др. Този вид диета е с продължителност от 2 до 4 седмици. Елиминиращата диета се прави индивидуално за всеки човек. Храните, които могат до доведат до алергични реакции, не са позволени в тази диета.

Диета при сенна хрема

Ако имате сенна хрема, е важно да не консумирате определени храни, докато трае цъфтежът на цветята. В тази диета при пролетна алергия е важен не само приемът на нискоалергенни храни, но също така трябва да се спазват и някои правила. Трябва да се храните няколко пъти на ден в малки количества. Трябва да пиете и много вода - минимум 2.5 литра дневно. Не трябва да превишавате и калориите - те трябва да са между 2600-2900 на ден. А ето и кои храни може да приемате, ако сте на такъв вид диета: В тази диета е важно да сведете до минимум храни като пшеница и ръж, елда, царевица, ориз, банани, кайсии, моркови, цвекло, картофи и бобови растения.

Позволени храни при уточнена алергия

Хранене при хранителна алергия

А ето и кои храни можете да консумирате, когато имате уточнена алергия:

- Млечни продукти, които са преминали през процес на ферментация и съдържат в себе си много малко количество мазнини, разбира се, ако нямате установена алергия към млечния протеин;

- Заешко, риба щука, костур;

- Круши, ечемик и овес;

- Плодове, зеленчуци - бяло зеле, броколи, краставици, тиквички, коприва, глухарче;

- Зеленчуци и масло;

- Сушени ябълки и круши.

Гореизброените продукти трябва да бъдат консумирани сурови, варени, задушени или печени. Към този списък с продукти при хранителна диета може да се добавят и други храни. Това зависи от типа на вашата алергия.

Ако се съмнявате, че имате алергия, независимо дали тя е хранителна или не, трябва да знаете кои продукти трябва да консумирате и кои не:

Продукти, които имат нисък алерген

Храни при хранителна алергия

- Млечни продукти - мляко, преминало през ферментационен процес, кефир, натурално кисело мляко, извара;

- Варено или задушено постно свинско и телешко месо, пилешко месо, риба / лаврак, треска /карантия/ бъбреци, черен дроб, език;

- Елда, ориз, царевичен хляб;

- Зеленчуци - зеле, броколи, краставици, спанак, копър, магданоз, зелена салата, тиква, ряпа;

- Овес, ориз, перлен ечемик, грис каша, маслини, слънчоглед;

- Някои видове плодове - зелени ябълки, цариградско грозде, круши, бели череши, бял касис;

- Сушени плодове - круши, ябълки, сини сливи;

- Задушени плодове и сосове, приготвени от тях;

- Бульон от шипка, чай и минерална вода.

Продукти, които имат средно количество алергени

Препоръчителна диета при хранителна алергия

- Зърнени храни - пшеница, ръж;

- Елда, царевица;

- Тлъсто свинско, агнешко, конско, заешко и пуешко месо;

- Плодове и горски плодове - праскови, кайсии, касис, червени боровинки, банани, гроздови семки, боровинки, диня;

- Някои видове зеленчуци - зелен пипер, грах, картофи, бобови растения;

- Морски дарове, почти всички видове риба, червеният и черният хайвер;

- Прясното краве мляко, пълномаслени млечни продукти, яйца, полупушено и неварено пушено месо, наденица, колбаси и др.;

- Промишлени консервирани продукти, осолени и пикантни продукти, сосове, подправки, някои видове зеленчуци като тиква, червен пипер, домати, моркови, кисело зеле, патладжан, киселец, целина;

- Почти всички плодове, включително и повечето горски - ягоди, червени ябълки, малини, къпини, боровинки, грозде, череши, нар, пъпеш, сливи, ананаси, сокове, желе, задушени плодове и др.;

- Повечето видове цитрусуви плодове, сладка или плодова газирана вода, дъвки, ароматизирани неестествени йогурти, някои видове сушени плодове /кайсии, фурми, смокини/;

- Мед, ядки, всички сортове и видове гъби, алкохол, какао, кафе, шоколад, карамел, мармалад, храни, съдържащи в себе си емулгатори, консерванти, ароматизатори, оцветители;

Вредни продукти при хранителна алергия

Препоръчителна диета при хранителна алергия

И все пак, ако имате хранителна алергия, трябва да избягвате следните храни:

- Кафе, какао, шоколад;

- Полуфабрикати, пушени меса. Тези продукти имат много консерванти, различни хранителни добавки, които могат да предизвикат както истински, така и фалшиви алергични реакции:

- Гъби - те съдържат доста протеини и трудно ферментират;

- Бобови растения - грах, боб, фъстъци, леща. В тях се съдържат голямо количество растителен протеин, който служи като алерген;

- Мляко - Млякото съдържа антитела, които създават пасивен имунитет при животни, от които се добива;

- Яйца - съдържат в себе си албуминов протеин и някои други хранителни вещества, които са необходими за образуването на плода при птиците. Също така тези вещества могат да предизвикат алергична реакция;

- Месо - Както знаем, месото е един от основните източници на протеини, които също може да доведат до алергична реакция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest