Всички знаем колко е трудно, когато имаме алергия към определени храни. Трябва много да внимаваме какво консумираме, защото от това зависи здравето и най-вече животът ни. Доста лекари назначават определени диети на хората, които имат хранителни, а и не само хранителни алергии.
Какво е алергията към определена храна?
А ето какво представлява алергията към определен вид храна. Алергията към храна, а и не само, се дължи на факта, че нашата имунна система има определена непоносимост към даден вид алерген или вещество, съдържащи се в храната. Например, някои хора имат алергия към животински косми, прах, храни, лекарства, ухапвания от насекоми, химикали, цветен прашец, както и към някои видове лекарства. Когато човек попадне в контакт с даден алерген, тялото произвежда антитела, които могат да увеличат или намалят нашата чувствителност към обекта, който предизвиква дразнене.
Причини за хранителна алергия
Проявите към алергии могат да бъдат предизвикани и отключени поради много фактори - ако сме генетично предразположени, ако сме подложени на много стрес, ако се опитваме сами да се лекуваме с лекарства, които не са ни предписани от лекар, ако имунната система на децата не е достатъчно добре развита. Ако консумирате храна и след това проявите един от симтомите, описани по-долу, това означава, че най-вероятно вие имате алергия към нея:
- ако ви се гади;
- ако имате болки в корема;
- ако ви се появят екземи по кожата;
- ако имате мигрена;
- ако получите анафилактичен шок.
Тук ще обърнем внимание на това какви храни могат да бъдат консумирани от хора, имащи алергии, и какви не.
Според вида си диетите, които се препоръчват на хора с алергии, са два вида: елиминиращи и неспецифични. Неспецифичните диети са насочени към всички възможни алергични реакции. В тази диета не се позволява консумацията на най-алергенните храни, а именно мляко и морски дарове.
Една такава диета позволява консумацията на нискоалергенни продукти, а именно: зърнени храни, зелени зеленчуци, плодове, месо, бедно на мазнини и др. Този вид диета е с продължителност от 2 до 4 седмици. Елиминиращата диета се прави индивидуално за всеки човек. Храните, които могат до доведат до алергични реакции, не са позволени в тази диета.
Диета при сенна хрема
Ако имате сенна хрема, е важно да не консумирате определени храни, докато трае цъфтежът на цветята. В тази диета при пролетна алергия е важен не само приемът на нискоалергенни храни, но също така трябва да се спазват и някои правила. Трябва да се храните няколко пъти на ден в малки количества. Трябва да пиете и много вода - минимум 2.5 литра дневно. Не трябва да превишавате и калориите - те трябва да са между 2600-2900 на ден. А ето и кои храни може да приемате, ако сте на такъв вид диета: В тази диета е важно да сведете до минимум храни като пшеница и ръж, елда, царевица, ориз, банани, кайсии, моркови, цвекло, картофи и бобови растения.
Позволени храни при уточнена алергия
А ето и кои храни можете да консумирате, когато имате уточнена алергия:
- Млечни продукти, които са преминали през процес на ферментация и съдържат в себе си много малко количество мазнини, разбира се, ако нямате установена алергия към млечния протеин;
- Заешко, риба щука, костур;
- Круши, ечемик и овес;
- Плодове, зеленчуци - бяло зеле, броколи, краставици, тиквички, коприва, глухарче;
- Зеленчуци и масло;
- Сушени ябълки и круши.
Гореизброените продукти трябва да бъдат консумирани сурови, варени, задушени или печени. Към този списък с продукти при хранителна диета може да се добавят и други храни. Това зависи от типа на вашата алергия.
Ако се съмнявате, че имате алергия, независимо дали тя е хранителна или не, трябва да знаете кои продукти трябва да консумирате и кои не:
Продукти, които имат нисък алерген
- Млечни продукти - мляко, преминало през ферментационен процес, кефир, натурално кисело мляко, извара;
- Варено или задушено постно свинско и телешко месо, пилешко месо, риба / лаврак, треска /карантия/ бъбреци, черен дроб, език;
- Елда, ориз, царевичен хляб;
- Зеленчуци - зеле, броколи, краставици, спанак, копър, магданоз, зелена салата, тиква, ряпа;
- Овес, ориз, перлен ечемик, грис каша, маслини, слънчоглед;
- Някои видове плодове - зелени ябълки, цариградско грозде, круши, бели череши, бял касис;
- Сушени плодове - круши, ябълки, сини сливи;
- Задушени плодове и сосове, приготвени от тях;
- Бульон от шипка, чай и минерална вода.
Продукти, които имат средно количество алергени
- Зърнени храни - пшеница, ръж;
- Елда, царевица;
- Тлъсто свинско, агнешко, конско, заешко и пуешко месо;
- Плодове и горски плодове - праскови, кайсии, касис, червени боровинки, банани, гроздови семки, боровинки, диня;
- Някои видове зеленчуци - зелен пипер, грах, картофи, бобови растения;
- Морски дарове, почти всички видове риба, червеният и черният хайвер;
- Прясното краве мляко, пълномаслени млечни продукти, яйца, полупушено и неварено пушено месо, наденица, колбаси и др.;
- Промишлени консервирани продукти, осолени и пикантни продукти, сосове, подправки, някои видове зеленчуци като тиква, червен пипер, домати, моркови, кисело зеле, патладжан, киселец, целина;
- Почти всички плодове, включително и повечето горски - ягоди, червени ябълки, малини, къпини, боровинки, грозде, череши, нар, пъпеш, сливи, ананаси, сокове, желе, задушени плодове и др.;
- Повечето видове цитрусуви плодове, сладка или плодова газирана вода, дъвки, ароматизирани неестествени йогурти, някои видове сушени плодове /кайсии, фурми, смокини/;
- Мед, ядки, всички сортове и видове гъби, алкохол, какао, кафе, шоколад, карамел, мармалад, храни, съдържащи в себе си емулгатори, консерванти, ароматизатори, оцветители;
Вредни продукти при хранителна алергия
И все пак, ако имате хранителна алергия, трябва да избягвате следните храни:
- Кафе, какао, шоколад;
- Полуфабрикати, пушени меса. Тези продукти имат много консерванти, различни хранителни добавки, които могат да предизвикат както истински, така и фалшиви алергични реакции:
- Гъби - те съдържат доста протеини и трудно ферментират;
- Бобови растения - грах, боб, фъстъци, леща. В тях се съдържат голямо количество растителен протеин, който служи като алерген;
- Мляко - Млякото съдържа антитела, които създават пасивен имунитет при животни, от които се добива;
- Яйца - съдържат в себе си албуминов протеин и някои други хранителни вещества, които са необходими за образуването на плода при птиците. Също така тези вещества могат да предизвикат алергична реакция;
- Месо - Както знаем, месото е един от основните източници на протеини, които също може да доведат до алергична реакция.
Коментари