Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Осемте най-разпространени хранителни алергии и техните прояви

Осемте най-разпространени хранителни алергии и техните прояви

Denitsa GeorgievaDenitsa Georgieva
Чирак
1270
Осемте най-разпространени хранителни алергии и техните прояви

Хранителната алергия е състояние, при което определени храни предизвикват необичаен имунен отговор.

За хората, които имат алергия, дори малко количество храна може да предизвика алергична реакция.

Много хранителни непоносимости често се бъркат с хранителни алергии. Хранителната непоносимост обаче никога не засяга имунната система. Това означава, че макар да могат сериозно да повлияят на качеството ви на живот, те не са животозастрашаващи.

Вижте кои са осемте най-често срещани хранителни алергии.

Алергия към мляко или млечни продукти

Алергията към мляко се среща по-често при бебета или деца до 9 години.

Най-често срещаната алергия и засяга 2-3 % бебета и деца.

Повечето бебета надрастват алергията към мляко към 3 годишна възраст (90 %).

Ако се постави диагноза алергия към краве мляко, единственото лечение е да се избягват краве мляко и храни, които го съдържат. Това включва всякакви храни или напитки, които съдържат мляко:

Храни алергени

- мляко на прах;

- сирене;

- масло;

- маргарин;

- кисело мляко;

- сметана;

- сладолед.

Алергия към яйца

Алергията към яйца е втората най-често срещана алергия при децата. Повечето деца надрастват алергията до към 14 годишна възраст (68 %).

Възможно е да сте алергични към белтъците, но не и към жълтъците и обратното. Това е така, защото протеините в белтъците и жълтъците се различават леко.

И все пак, повечето от протеините, които предизвикват алергия, се намират в яйчен белтък, така че алергията към яйчен белтък е по-често срещана.

Въпреки това, може да не избягвате всички храни, свързани с яйца, тъй като преминаването през термична обработка на на яйца може да промени формата на протеините, причиняващи алергия. Това може да попречи на тялото ви да ги възприема като вредни, което означава, че е по-малко вероятно да предизвикат реакция.

Последствията от консумирането на яйца, когато сте алергични към тях, могат да бъдат тежки. Поради това трябва да се консултирате с Вашия лекар, преди да въведете отново храни, съдържащи яйца.

Алергия към дървесни ядки - орехи, кашу, бадем

Алергия към ядки

Това е различна категория алерген, разглежда се отделно от фъстъците.

Алергията към дървесни ядки е алергия към някои от ядките и семената, които идват от дърветата.

Това е много често срещана хранителна алергия, за която се смята, че засяга може би около до 3% от хората по света.

Някои примери за ядки алергени включват:

- бразилски ядки;

- бадеми;

- кашу;

- макадамия;

- шамфъстъци;

- кедрови ядки;

- орехи.

Хората с алергия към ядки също ще бъдат алергични към хранителни продукти, направени с ядки, например всички видове ядкови масла.

Съветват да избягват всички видове ядки, дори ако са алергични само към един или два вида.

Алергия към фъстъци

Доста срещана алергия при децата. По днешни данни всяко пето дете е с такава. Алергичната реакция може да бъде доста сериозна.

Алергия към ракообразни и други морски дарове

Алергия към морски дарове

Алергията към миди се причинява от това, че тялото ви се атакува от протеини от семействата на ракообразните и морските мекотели, които са известни като миди.

Примерите за миди включват:

- скариди;

- рак;

- омар;

- калмари;

- миди.

Най-честият отключващ фактор за алергия към морски дарове е протеин, наречен тропомиозин. Други протеини, които могат да играят роля в задействането на имунен отговор, са аргинин киназа и парвалбумин.

Алергия към зърнени култури - пшеница

Алергията към пшеница не бива да се бърка с глутенова непоносимост и целиакия.

Установява се предимно в ранна възраст. Алергичната реакция е доста опасна. Ако страдате от алергия към зърнените култури, изключете всички зърнени култури от менюто си.

Алергия към соя и соеви продукти

Соевите алергии засягат до 0.5% от децата и най-често се наблюдават при бебета и деца под 3 години. Те се задействат от протеин в соеви зърна или продукти, съдържащи соя. Въпреки това около 70% от децата, които са алергични към соя, надрастват алергията. При над 80% от хората с алергия към соеви продукти се установява едновременно и алергия към фъстъци.

Алергия към риба

Рибните алергии са често срещани, засегнати са до около 7% от възрастните.

Подобно на други алергии, хората често развиват алергии към риба в детството. Но не е необичайно алергията към риба да се прояви по-късно в живота. Много хора с алергия към риба са алергични към един или повече видове риба.

8-те хранителни алергии, посочени по-горе, са най-често срещаните.

Има обаче много повече.

По-рядко срещани хранителни алергии

Хранителна алергия към киви

Някои по-рядко срещани хранителни алергии включват тези към:

- ленено семе;

- сусамово семе;

- цитруси;

- праскова;

- банан;

- авокадо;

- киви;

- маракуя;

- целина;

- чесън;

- синапено семе;

- анасоново семе;

- лайка.

Ако мислите, че страдате от алергии, могат да се направят комбинирани тестове за алергии.

Ако сте алергични към храна, вашият лекар ще ви посъветва как да се справите с нея.

Алергените по етикетите

Хранителна алергия към сусам

Това, което се препоръчва на пациенти с хранителни алергии и/или техните родители, е много прилежно четене на етикетите върху хранителни продукти. На тях се посочва винаги, ако съдържат една от осемте алергена по-горе (сусам се добавя от 2023 г.).

На етикета трябва да е написано: Съдържа фъстъци или Съдържа ядки или ясно изписано името на тези алергени в скоби. Така че е наистина важно да внимаваме и да четете етикетите.

Естествено, има ситуации, при които предпазните мерки за етикетиране не влизат в действие. Социалните събирания и излетите в ресторанти, например, може да изискват детективска работа. Според д-р Сантос е важно да проучвате. Попитайте главния готвач за алергените и се уверете, че разбират сериозността на вашето състояние. Благодарение на кампаниите за повишаване на осведомеността за алергиите, повечето ресторанти вече разбират необходимостта да впишат алергените в своето меню.

Обобщено за алергените и хранителните алергии

Повечето хранителни алергии се причиняват от осем храни: краве мляко, яйца, ядки, фъстъци, миди, риба, соя и пшеница.

За разлика от хранителната непоносимост, хранителните алергии се причиняват от имунната ви система, която неправилно идентифицира някои от протеините в храната като вредни.

Това може да причини потенциално животозастрашаващи реакции. Единственото лечение е премахването на алергенната храната от вашата диета.

Ако подозирате, че имате хранителна алергия, говорете с лекар за това.

Вижте още:

- Алергия към ябълки;

- Менюто при алергиите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest