Светът все повече страда от често срещани алергени, които могат да причинят хаос върху вашето здраве и имунна система. Докато някои алергии могат да бъдат лекувани, други може да не се отстраняват толкова лесно и могат да причинят реакции, вариращи от леки до животозастрашаващи.
В такива ситуации единственият оставащ вариант е да се намерят храните заместители. Тук ще хвърлим поглед към най-често срещаните алергени и безопасни заместители, които могат да се използват. Ето кои са храните алергени, които трябва да шкартирате от менюто си.
Мляко
Все повече хора се оказват алергични към кравето мляко, най-популярната млечна форма, която се консумира. Лактозната непоносимост предполага, че човек не може да консумира продукти, произведени от краве мляко, а това се отнася и до други млечни продукти.
Заменете с: Докато козето мляко е много по-лек и по-подходящ избор за невегани (тук също са възможни козе сирене и масло), веганите могат да изберат бадемово или соево мляко.
Фъстъци
Алергиите към фъстъци могат да варират от леки до животозастрашаващи и най-вече започват в детството, но могат да се появят и по-късно в живота. Хората, които страдат от тази хранителна алергия, би било разумно да избягват напълно всички форми на фъстъци – от фъстъчено масло, до храни, които съдържат дори малко фъстъци в състава си.
Заменете с: Други ядки като кашу и бадеми са идеални за замяна на фъстъци. Въпреки това, ако сте алергични към ядките като цяло, препечените овесени ядки и различни семена могат да предложат подобна текстура и хрупкавост.
Глутен
Алергията към глутен не се класифицира строго като алергия, а като непоносимост, наречена цьолиакия. Запек, умора, подуване на корема, главоболие и гадене са сред симптомите, свързани с приема на глутен, който се среща предимно в храните на основата на пшеница, но също и в малка степен в ръжта, ечемика и малца.
Заменете с: Печете с овесено брашно или бадемово брашно и използвайте основни зърнени храни като киноа, кафяв или червен ориз, елда, амарант, просо или дори царевица.
Морска храна
Алергиите към морски дарове могат да варират от леко гадене и копривна треска до анафилаксия, потенциално животозастрашаваща реакция, която изпраща тялото в шок и колапс чрез понижаване на кръвното налягане.
Хората могат да бъдат алергични към всички форми на риба и морски дарове, или към определени сортове, дори само към миди. Препоръчително е да направите тест за алергия при личния лекар, преди да консумирате всякакви морски дарове.
Заменете с: Морските дарове са богати на Омега-3 мастни киселини, които много малко други хранителни източници имат. Ленените семена са единственият друг известен източник на това хранително вещество, така че включвайте шепа от тях в диетата си всеки ден. Ако жадувате за вкуса на морските дарове, опитайте да хапнете месо или тофу с порция морски зеленчуци, които биха могли да придадат вкус и текстура, подобни на морските дарове.
Коментари