Хранителните алергии са състояние при прием на определени храни, което не е сред най-често срещаните, но предизвиква неприятни последици и затова се следи от здравните органи.
Алергичните реакции са появяват следствие на поглъщането на храни, съдържащи алергени, към които някои хора не могат да се адаптират. Какво на практика е алергенът?
Същност на алергените
Реакцията на организма при консумация на определена храна се дължи на приемането на алерген. Това е вещество, което организмът приема като заплаха и започва да произвежда специфична вещество антитяло - това е имуноглубулин Е. Антителата се свързват със специални клетки в кръвта. Това са басофолите и други от меките тъкани. Започват да освобождават хистамин, а той предизвиква алергични реакции. Имунната система, която вече е станала активна, е причина за проблемите с дихателната, нервната и сърдечно- съдовата система, както и кожата, които са добре познати.
Орехът като алерген
Силен алерген са ядките, особено фъстъците - алергия към фъстъци. Сред всички ядки орехът не може да бъде определен като слаб алерген, макар да е далече от фъстъците. Все пак и орехите може да предизвикат животозастрашаващи алергични реакции.
По отношение на честотата на алергия към орехи нещата стоят по-добре. Според британски проучвания само 0.4 процента от хората проявяват алергични реакции към орехови протеини. Те се изразяват в леко дразнене и подуване на устата. По-тежките реакции са съвсем редки. Хората с алергия към хистамин обаче е добре да се въздържат от консумация на тази ядка, защото тя е богата на хистамин.
Обработка на орехите и действие на алергена при тези случаи
Ореховите ядки се консумират както в естествено състояние, така и обработени - подложени на термична обработка, най-вече печени, също и смесени с други ядки.
Трябва да се знае, че алергенността се свързва с вещества в състава на орехите - протеини основно, а също аминакиселини, витамини, масла. Те са със силна сенсибилизираща активност, а тя при обработка става по-голяма. Алергените са термоустойчиви, така алергичните към тези протеини не са предпазени след термична обработка, а напротив - алергенността се засилва.
Освен това тези, които са алергични към някакъв вид ядки, често страдат от алергии и към други видове. При алергия към орехи е твърде възможно да се прояви и такава към бадеми, лешници, кашу, кедрови ядки и други от дървета - вижте алергия към дървесни ядки.
Коментари