Зад латинското название Циперус ескулентус скромно се крие растение с изненадващо широко приложение в медицината и кулинарното изкуство.
Чуфа /разгледай галерията/, което от испански означава земен бадем, впечатлява с маслен и плътен вкус точно на ядка. Дали ще бъде сварено и приготвено като солено предястие или ще влезе в рецепти за сладкарски шедьоври с изтънчен вкус, това издигнато в култ растение от испанците ще се радва на заслужено одобрение.
Именно на Иберийския полуостров се носи и властва ароматът на чуфа, изпълнен и поднесен след приготвянето на много различни рецепти, които ни подсказват находчиво, че можем да използваме клубените ѝ в забъркването на кафе.
Разликата, която обаче неминуемо повишава стойността на един такъв експеримент, е отсъствието на кофеин в приготвената напитка. За сметка на това при консумацията на туфа тялото ни получава редица полезни вещества: олеинова киселина, омега-9, аргинин - аминокиселина, която е добра за пациенти с анемия, както и фосфор и калий.
Тъй като ядките чуфа се съчетават прекрасно с шоколадови десерти, кафе, мляко и сладки топинги, те могат да участват в различни напитки – горещи или студени, зависи от личното предпочитание и сезона. В Испания е много популярна напитката орчата, само че вместо с ориз, както повелява оригиналната рецепта, за да си я забъркаме у дома, основният играч тук са чуфените клубени.
Испанска орчата
Необходими продукти:
100 г чуфа
350 мл. вода
3 ч.л. захар (по желание)
1 пръчица канела
Начин на приготвяне:
Клубените туфа се изсипват в купа и се накисват във вода за 24 часа. След това се измиват и се смилят в блендер, докато се получи смес с консистенцията на паста. Ако е необходимо, се добавя вода при разбъркването. Към вече готовата смес се налива водата и се потапя пръчицата канела.
Купата със сместа се поставя в хладилник за два часа (най-добре в нулевата зона при възможност). След като се извади, към нея се прибавят и лъжичките захар. Разбърква се добре. Изважда се пръчицата канела и сместа се прецежда няколко пъти, докато се отстранят по-едрите частици. Напитката се поднася студена.
От тази рецепта като изходна точка може да се импровизира и да се направи още по-засищаща и разнообразна по вкус и съставки напитка. В чаша орчата може да се добави вече охладено турско кафе на фина струйка, да се потопи топка ванилов или бананов сладолед, да се изсипе течна сметана, както и да се подправи със смляна карамелизирана захар.
Изсушени и изпечени на фурна, клубените от чуфа могат да бъдат приготвени като обикновено кафе. За целта те се смилят и ароматната суха съставка се добавя към вряща вода. За една кафена чаша количеството, което се изисква, е 2 ч.л. смлени сушени клубени. Към така приготвеното кафе може да се добави захар по желание.
Коментари