Алергията към пшеницата е често срещана хранителна алергия. Алергията към пшеницата се проявява обикновено секунди или минути след хранене.
При алергията към пшеницата имунната система реагира на протеините в пшеницата.
Рискови фактори за развитие на алергия към пшеницата са:
- наследственост - ако един или двамата ви родители имат алергия към пшеницата или други алергии, като сенна хрема, то вие сте склонни към тази алергия;
- възраст - най-рисковани да получат алергия към пшеницата са бебетата и малките деца. Това се дължи на това, че тяхната имунна и храносмилателна система не са доразвити. Голяма част от децата израстват тази алергия до към 16-годишна възраст.
Симптоми на алергията към пшеница са - главоболие, запушване на носа, затруднено дишане, крампи, гадене, повръщане, диария, уртикария, подуване на кожата, сърбеж в устата или гърлото или анафилаксия.
Анафилаксията представлява животозастрашаваща реакция на имунната система към пшеницата. От своя страна анафилаксията може да причини - блед цвят на кожата, припадък, болки или стягане в гръдния кош, стягане или оток в гърлото.
При анафилактичен шок трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Това е състояние, при което трябва да се реагира много бързо и има голяма опасност за живота на човек.
Лечение на алергията към пшеница
Основното средство за избягване на алергична реакция или подобряване на състоянието при алергична реакция към пшеницата е найното избягване.
Избягването на консумацията на пшеница е доста трудно. Пшеница се съдържа в множество храни, дори и такива за които не предполагат, че я съдържат.
Храните, които могат да съдържат протеини от пшеницата, са - бисквити, торти, кифлички, хляб, зърнени закуски, галета, кускус, грис, нишесте, крекер, соев сос, млечни продукти, месни продукти, желатин, растителна смола и други.
В някои случаи се налага използването на лекарства при получаването на алергична реакция към пшеница. Хората, които имат алергия към пшеницата, трябва да внимават с консумацията на овес, ръж и ечемик.
Коментари