Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Кои фактори предразполагат за развитието на хранителни алергии?

Кои фактори предразполагат за развитието на хранителни алергии?

AdminAdmin
Администратор
9504
Стомах
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.

Много и разнообразни са факторите, които предразполагат към появата на хранителна алергия.

Наследствено предразположение е сред най-често срещаните причини. Като фамилно или родово заболяване хранителната алергия се установява в 50-60 % от случаите с алергични заболявания. Когато наследственото обременяване е само от единия родител, хранителната алергия може да се прояви в 35 % от децата.

Когато и двамата родители имат алергии, процентът на заболелите деца се увеличава почти двойно. Механизмът на тази наследствена алергична предразположеност не е съвсем изяснен, но се приема като най-вероятно, че алергичната нагласа е свързана с вродена недостатъчност в имунната защитна система на организма.

Възрастовият фактор също е от значение. Честата поява у кърмачета и малки деца на алeргия към краве мляко, шоколад, белтък и др. се обуславя от недоразвитостта на храносмилателната система, на нейните ензимни и имунни системи. С израстването на детето работата на храносмилателната система се усъвършенства и настъпва постепенно намаляване на чувствителността.

Възрастните често стигат до прекомерна употреба на някои храни и подправки. Прибавят се и някои вредни вещества (алкохолни напитки, тютюн).

Болки в Стомаха

Всичко това, комбинирано с други вредни въздействия – бързо хранене например, довежда до редица заболявания на храносмилателната система, които понякога се съпътстват с риск от развитие на хранителни алергии.

Особено неблагоприятно върху дейността на храносмилателната система се отразява редовната консумация на алкохолни напитки (макар и в умерени количества), както и на остри дразнещи подправки.

Полът също има известно значение. Хранителната алергия се среща по-често у жените. При тях по време на менструалния период склонността към алергични реакции се увеличава.

Сезонните и климатични фактори влияят върху алергичната реактивност.

Състоянието на нервната система играе съществена роля за появата и протичането на хранителната алергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest