Колкото и да е странно, не винаги е лесно да се изберат яйца. На пръв поглед би трябвало просто да протегнете ръка към щанда с яйца. Но те са толкова много видове, че често се чудите кой точно да изберете.
Ето и някои най-разпространени заблуди относно яйцата. Най-популярното е, че кафявите яйца се различават от белите. Според някои белите са много по-полезни.
Единствената разлика между тях е в цвета на черупката, която зависи единствено от породата на кокошката, която ги е снесла. Често се случва белите кокошки да снасят бели яйца, а тъмните – кафяви.
Няма разлика в хранителните качества и вкуса на тези яйца. Друга разпространена заблуда е, че хубавите яйца са само от кокошки, които се разхождат на чист въздух.
Фактите обаче сочат, че анализът на яйцето трудно може да определи дали кокошката, която го е снесла, е видяла някога дневна светлина през целия си живот.
Друг е въпросът, че кокошките, които са се хранили с трева и насекоми, снасят яйца, които имат много по-високо ниво на омега 3-мастни киселини, витамини А и Е.
Разпространен е и митът, че заместителите на яйцата са същите тези яйца, но без черупките. Факт е, че много от заместителите на яйцата съдържат стабилизатори, сгъстители, витамини, каротин и подправки.
Освен това те струват доста по-скъпо, отколкото истинските яйца. Но ако здравословното ви състояние не ви позволява да се храните с яйца, заместителите им са много полезни.
Трябва обаче внимателно да прочетете етикета на стоката, която смятате да купите. Защото ако смятате, че заместителите на яйцата и яйченият прах са едно и също, грешите.
Коментари