Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Боровинките предпазват от рак на дебелото черво

Боровинките предпазват от рак на дебелото черво

AdminAdmin
Администратор
9484
Боровинки

Откритите съставни части на боровинките са един доста обещаващ напредък в изследванията за борбата с рака на дебелото черво, според ново проучване.

Учени от американски университет откриват съставка в боровинките при изследвания направени върху животни. Тази съставка се нарича птеростилбен, която намалява раковите поражения и спира възпалението на биологичните гени в организма. Това изследване е представено на годишната среща на Американското Дружество по химични изследвания през март.

Според професор в химично – биологичния отдел, нуждата от добавяне на повече от дребните безкостилкови плодове и особено боровинките към нашето меню е наложителна и изключително полезна. Въпреки всичко, откритите съставки в боровинките не са лекарство за рака на дебелото черво. Те са просто средство за предоставяне на стратегия за предотвратяването на тази болест с натурални продукти.

Изследването се провежда с помощта на 18 плъха, които имат симптоми на рак на дебелото черво и последствията при тях са изключително близки до тези причинени от същата болест при хората. Всички плъхове са поставени на хранителен режим, но на половината към храната се добавя и птеростилбен. След осем седмици, при плъховете, които са консумирали птеростилбен се наблюдава намаляне на раковите клетки с 57% в сравнение с другата група плъхове.

Ракът на дебелото черво е на второ място по причинени смъртни случаи в Америка. Той е свързан с поемането на наситени мазнини и калории. Птеростилбена би могъл да преобърне този процес.

Ползи от Боровинки

Доказано е, че боровинките, особено тяхната кожа съдържат вещества, които понижават нивото на холестерола.

Боровинките са богат източник на антоцианин, което е причината за техните антиоксидантни качества. Боровинките също така са богати на олеинова киселина, която помага за предотвратяването на риска от появата на рак.

Боровинките също са много полезни за зрението и намаляват кръвната захар, което означава, че са подходящи при захарен диабет.

При направени проучвания в САЩ през 1997 година боровинките се нареждат на първо място сред 43 други плода по действие на антиоксиданти, като по – високо съдържание на антиоксидантни вещества са открити в дивите боровинки. Боровинките предпазват организма от редица заболявания, а също така забавят стареенето и отслабването на мозъчната дейност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest