Две научни изследвания, извършени върху животни показват, че консумирането на боровинки може да въздейства върху нормализирането на нивото на холестерола и да предотврати риска от заболяване от рак на дебелото черво.
Първото изследване е направено с хамстери, като е назначено захранване с боровинки, след известен период от време се наблюдава намаляване на нивото на холестерола с 20%. В следващото изследване 18 плъха са дозирани с токсин, който е предназначен да увреди дебелото черво.
Половината от тези лабораторни плъха са захранвани с боровинки, след което в телата им е открито съдържание на птеростилбен, което е вещество съдържащо се в боровинките. Плъховете, които са подложени на хранителен режим с боровинки показват 57% намаляване на уврежданията на дебелото черво, а тези които не са, не показват такива резултати.
Много изследвания са направени, свързани с извличането на ползите от боровинките. Те са познати като плодове съдържащи в себе си голямо количество антиоксиданти и други фитохимични вещества, които намаляват риска от някои ракови образования. Лабораторни изследвания поддържат тази теза, тъй като са направени опити с животни, при които е доказано, че консумацията на боровинки помага за предпазване от инфекция на пикочния тракт, сърдечни болести, болестта Алцхаймер и други увреждания свързани с фазата на остаряването на организма.
За всички тези ползи от консумацията на боровинките допринася с най–голям ефект съдържащия се в тях птеростилбен. Според изследвания върху животни, това вещество предпазва от болести, причинени от стареенето на организма, намалява нивото на холестерола и нивото на мазнините и дори понижава нивото на кръвната захар.
Птеростилбенът също така е и антиоксидант, който се съдържа в черните боровинки, гроздето и червените боровинки. Той не само ефективно неутрализира свободните радикали, но е и отлично средство за профилактика на диабета, а също и забавя стареенето. Очаква се в скоро време да се създадат и таблетки, съдържащи това вещество.
След направените изследвания и извлечени резултати, които сочат, че боровинките съдържат изключително полезни и здравословни компоненти в състава си, учени препоръчват консумацията на безкостилковите зърнени плодове да стане ежедневие, особено при хората с онкологични заболявания.
Коментари