Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Превърнете любимите си храни във вегетариански

Превърнете любимите си храни във вегетариански

Monika IvanovaMonika Ivanova
Мастър Шеф
146
Видове Леща

Има множество логични и все повече здравословни причини, които да ви накарат да не консумирате месо. За щастие с малко креативност можете да заместите месото в почти всяко ястие - важното е да намерите подходящия и наподобяващ го вегетариански заместител.

Ако сте нов в тази сфера, вероятно следващите предложения ще ви бъдат изключително полезни.

Джакфрут

1. Джакфрут - този страхотен, но малко познат плод, идващ от Индия, е богат на протеини и витамин B, което го прави чудесен за новия ви по-здравословен начин на хранене. Ще ви е трудно да занесете и обработите гигантския плод у дома, така че по-добрата опция е да си купите такъв от консервни кутийки. Може да се консумира по различни начини и винаги ще имате чувството, че хапвате месо - с пикантни подправки изпечен на барбекю, с лук и лют сос, запържен на тиган, задушен в зеленчуков бульон, печен на фурна;

Леща

2. Леща - част от семейство бобови, които добре се съчетават с месо и също толкова добре го имитират, както по съдържание на протеини, така и по текстура и вкус. Леща може да използвате във всяко ястие, чието приготвяне изисква кайма;

Шийтаке

3. Мариновани гъби – полети със соев сос или винен оцет, гъбите не отстъпват по нищо на месните храни. Освен всички известни полезни съставки, в гъбите има и селен, който рядко се среща в плодовете и зеленчуците, но е от изключителна важност за правилното функциониране на черния дроб. Гъбите Шийтаке са почти неразличими от пилешко, когато се приготвят по подходящ начин;

Ядки

4. Ядки – ако смятате, че вегетарианското ви ястие ще има недостиг на протеин и мазнини, задължително добавете в него ядки. Най-често използваните са фъстъци, бадеми и лешници. От тях може да се прави сирене, майонеза, различни сосове или хапки;

Мисо

5. Мисо - Японска паста, произвеждана от ферментирали соеви зрънца. Използва се за овкусяване на редица ястия, защото има специфичен вкус добре познат от месните и рибни ястия;

Включвайте тези 5 храни все по-често в ежедневното си меню и постепенно ще осъзнаете, че не се нуждаете от месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest