Наскоро Елизабет II бе обявена за най-дълго управлявал монарх, като за 63-те години, в които е на британския престол, ежедневното ѝ меню не се е променило с нищо, казва доскорошният ѝ главен готвач Дарън Макгрейди.
Макгрейди е оглавявал кралската кухня цели 52 години. От няколко години обаче той не приготвя храната за кралското семейство в Бъкингамския дворец, тъй като се е преместил в САЩ.
Готвачът е организирал и менютата за големи приеми, официални банкети, на които Елизабет II е посрещала официални гости като Бил Клинтън, Джордж Буш и други.
Макгрейди казва, че основното изискване на британската кралица, е храната, която се сервира, да е съобразена със сезона. Елизабет много държала на пресните плодове и зеленчуци и пред пролетта например поръчвала да се донесат ягоди от Балтимор, но никога не хапвала от тези плодове през зимата.
Любимите блюда на кралицата задължително включвали масло и сметана. Често си поръчва и ястия, приготвени на грил и салата.
В никакъв случай кралицата не хапвала нещо, приготвено с нишесте. Скорбялата в менюто ѝ е забранена и затова готвачите не ѝ сервират паста, картофи или пък ориз.
Всеки ден от кухнята са длъжни да изготвят поне две версии за дневно меню, от което кралицата да определи кое харесва и кое не. От време на време прави предложение за нещо извън менюто, най-често, когато има гост.
През 90-те години, когато принцеса Даяна бе все още съпруга на принц Чарлз, в двореца се е приготвяла предимно традиционна английска храна. Младите принцове обаче обичали често да хапват пържено пиле, ориз и рибени кексчета.
Сред рецептите, които Макгрейди най-често приготвял за знатната фамилия, са салата от козе сирене, круши и карамелизирани орехи, телешко Уелингтън, ростбиф с йоркширски пудинг, яйца Дръмкилбо.
Любимите ястия на принцеса Даяна били омар Термидори и пудинг с хляб и масло. Принц Уилям най-много обичал шоколадова бисквитена торта и бананов флан.
Коментари