Тайната на слабите хора не се крие нито в строгата диета, която пазят, нито в нещо магическо - важно е отношението към храната и в крайна сметка нейната същност.
Всеки има поне един познат, който привидно похапва от всичко в завидни количества и продължава да носи дънките си от преди 15 години. Истината е, че почти никой слаб човек не спазва диета и не се успокоява с храна. Ограничаването на храната води до забавяне на метаболизма.
Така тялото остава гладно и започва да прави запаси за тези черни дни. Именно това е йо-йо ефектът, който се появява при мнозина, опитващи се да отслабнат с глад. След като приключат диетата, те започват буквално да се тъпчат, за да възстановят липсите. Така не само връщат това, което са свалили, но и наддават.
Правилното хранене изисква човек да е запознат с калоричността на храните, т.е. с броя калории за един грам. Така винаги ще може да си позволите да похапвате по-големи количества нискокалорични храни, като същевременно намалите тези на висококалоричните.
Освен видът и калоричността на храната при желание за сваляне на килограми е важен и т.нар. индекс на засищане, тъй като гладът и апетитът са основни антигерои в тази борба. Този коефициент е изчислен на база времето, което ще измине, след като сте изяли една храна, преди да огладнеете отново.
Това ще рече, че колкото повече фибри, протеини и вода се съдържа в приеманата храна, толкова по-висок ще е този коефициент. А колкото по-голям е той, толкова повече време няма да усетите глад.
А ето и какъв е коефициентът на едни от най-любимите ни храни. Спрямо него може да изготвите дневно меню, което да ви помогне по-лесно и без глад да свалите излишните килограми. Започваме с най-малко засищащите храни и завършваме списъка с най-активно потушаващите глада за дълъг период от време:
Кроасан – 47;
Кекс – 65;
Поничка – 68;
Фъстъци – 84;
Кисело мляко – 88;
Сладолед – 96;
Бял хляб – 100;
Пържени картофи – 116;
Житни растения – 116;
Корнфлейкс – 118;
Банани – 118;
Бели спагети – 119;
Солени бисквити – 127;
Бял ориз – 132;
Кафяв ориз – 138;
Сирене – 146;
Яйца – 150;
Царевица – 154;
Пълнозърнест хляб – 157;
Грозде – 162; Телешко месо – 179;
Кафяви спагети – 188;
Ябълки – 197;
Портокали – 202;
Овесени ядки – 209;
Бяла риба – 225;
Задушени картофи – 232.
Коментари