Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Гликемичният индекс е разликата между белите и кафяви спагети

Гликемичният индекс е разликата между белите и кафяви спагети

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Паста

Съвременният човек все по-често се обръща към природата и развива инстинкт за търсене на здравословното. Любителите на пастата най-вероятно са забелязали, че от известно време насам наред с белите спагети се предлагат и кафяви. Малцина обаче са запознати със съществените разлики между тях.

В своята същност всички макаронените изделия, пасти и спагети се произвеждат от специален тип твърда пшеница. Тя притежава свойства, различни от тези на пшеницата, използвана за производство на хлебни изделия.

Основната разлика между тези видове пшеница е, че тази, използвана за производството на пасти, има нисък гликемичен индекс. Гликемичният индекс представлява времето, през което в процеса на храносмилане по-голямата част от скорбялата се превръща в глюкоза. Така, колкото по-нисък е този индекс в един хранителен продукт, толкова той е по-засищащ и по-полезен.

Спагетите, пастите и изобщо всички макаронени изделия (без юфката) се произвеждат от твърда пшеница. Това означава, че всички те имат нисък гликемичен индекс. Юфката може да се причисли по-скоро към тестените изделия.

От друга страна стоят кафявите макаронени изделия. Те могат да бъдат много по-различни от белите, но и много подобни на тях. Всичко зависи от начина им на производство и оцветяване. Така например, ако кафявият им цвят е следствие на препичане, то гликемичният им индекс се увеличава. Това ги прави много по-бавно усвоими от белите и респективно - по-малко полезни.

В другите случаи обаче, ако цветът им е получен в резултат на добавки на някои видове зеленчуци, свойствата им не се различават от неоцветените макарони и спагети.

На пазара се предлагат още и пълнозърнести спагети с кафяв цвят. Те са по-богати на хранителни влакнини от тези с белите. Това още повече намалява гликемичния индекс на продуктите.

Спагети

Те са и по-полезни за доброто функциониране на чревната моторика. Доказано предпазват от появата на сърдечно-съдови заболявания и появата на рак на дебелото черво. Пълнозърнестите кафяви спагети се явяват като най-здравословните, предлагани до момента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest