Повечето европейци познават само бананите Кавендиш - основният търговски сорт. Но всъщност има над 1000 различни сорта банани, като едва около половината от тях са годни за консумация. Тук ще изброим някои от най-известните видове, които се ядат масово по света.
1. Ябълкови банани
Ябълковите банани са изключително сладки. Те се отглеждат в дъждовните тропически гори на Хавай. Тялото им е твърдо и има лек розов тон. Сладкият плод е идеален за закуски и десерти, както и за добавяне към плодови салати, защото не покафенява толкова бързо като другите сортове. Високото им качество и сладък аромат са резултат от комбинацията от богата вулканична почва и идеален климат.
2. Банани Кавендиш
Бананите Кавендиш са най-познатият сорт банани. Те са вкусни и могат да се използват всякак - в суров вид, в сладкиши и плодови салати или пък сушени. Въпрос на лично предпочитание е как ще бъдат консумирани. Освен това те са и най-достъпният вид като цена и възможност за намиране на пазара.
3. Банани Дамски пръст
Този вид банани са по-малки и по-сладки от Кавендиш. Те не покафеняват в нарязан вид, така че сортът е идеален за плодови салати и плата с плодове. Те са вторият на-известен сорт в Австралия след Кавендиш.
4. Банани Писанг Раджа
Бананите Писанг Раджа са популярни в Индонезия, където често се използват за приготвянето на пържени бананови хлебчета. Цената им е малко по-висока, но си заслужава.
5. Червени банани
Има много видове червени банани, но те споделят две основни неща. Първото е, че изглеждат супер готино, а второто е, че са изключително сладки и ароматни. Когато цветът им е изцяло червен, вече са готови за консумация и вие можете да им се насладите спокойно.
Коментари