Кубинската кухня обикновено е изразена от много прости ястия, които съдържат съставки, характерни за Карибите и се основават на кулинарните традиции на много народи.
Кубинската кухня е повлияна от испанската, френската, африканската, арабската, китайската и португалската култури. Традиционната кубинска кухня е преди всичко селска кухня. Повечето ястия са пържени или задушени. Те се основават на няколко основни подправки като чесън, кимион, риган и дафинов лист.
Много ястия са на основата на Sofrito, който е смес от лук, зелени чушки, чесън и риган, бързо пържени в зехтин. Софрито - придава на ястието специален вкус. От него се приготвят черен боб, яхнии, различни месни ястия и доматен сос.
Месото и птиците обикновено се мариноват в цитрусови сокове, най-вече лимони, и след това се задушават, докато месото омекне и буквално остави костта.
Друг важен елемент от кубинската кухня са кореноплодните зеленчуци като юка, таро и сладки картофи (ямс), които могат да бъдат намерени в по-голямата част от Латинска Америка. Тези зеленчуци се пържат в комбинация с марината, наречена mojo, която се състои от зехтин, лимонов сок, парчета лук, чесън, кимион и малко вода.
Чичарон - кубинска закуска
Chicharron или пържени свински кожи е любима кубинска закуска. Това е доста необичайно ястие. Сушени филийки банан в подправки и чипс от юка се нареждат на следващо място в списъка със закуски.
Сладки и пикантни пастели се ядат сутрин. Това са бисквитки от бутер тесто, пълни със сладка или солена плънка. Кубинците ядат и тамале, вид тортила от царевично брашно, пълна с различни пълнежи и увита в царевични листа. Те не са толкова остри като мексиканските им братовчеди. Към тях се добавя по-малко чили, но повече чесън и лук.
Флан - кубински десерт
Куба е държава, чиято основна култура е захарната тръстика. Затова традиционната кубинска кухня не може без десерти. Те имат три вкуса: сладък, сладък и сладък. Кубинците никога не пестят захарта, а десертите им несъмнено са едни от най-сладките в света.
Един от най-популярните десерти е флан (пудинг). Това е и един от най-лесните десерти в света. Нежната и кремообразна текстура буквално се топи в устата ви. Фланът може да се сервира топъл или студен, но е важно да се налее много сироп отгоре.
Фланът може да се намери в менютата на повечето кубински ресторанти и дори да се купи в пекарната.
Turrons са друга кубинска рядкост. Тези бадемови бонбони са традиционни кубински коледни сладки. Те се предлагат в различни вкусове, с шоколад, нуга, мед и плодове.
Всяка кубинска пекарна има и капуцини, които са малки бисквитки в интересна конична форма. Тестото съдържа много жълтъци, следователно и техния цвят, а всяка бисквитка се пълни със сладък захарен сироп.
Moros y Cristianos - класика на кубинската кухня
Това е много популярно кубинско ястие, състоящо се предимно от черен боб и бял ориз. Името на това ястие е завладяваща препратка към Средновековна Испания, когато маврите от Северна Африка са се борили с християните за контрол над Испания.
Това национално ястие се приготвя по повод важни семейни тържества. Черният боб се появява и в известната кубинска супа, която е обогатена с риган, чушки, лук и чесън. Друго класическо ястие са приготвените на мазнини банани.
Ястия с подпис
Най-известният, разбира се, е кубинският сандвич. Хрупкав хляб, подобен на френска багета, но с по-лека текстура, пълнен с печено свинско месо, шунка, швейцарско сирене и кисели краставички. Заслужава да се отбележи, че кубинците обичат пържено свинско месо, винаги подправено с чесън.
Lechon Asado е абсолютната звезда на кубинската кухня. Това е печено прасенце, подправено с чесън и кисел портокал. Приготвя се на скара, застлана с бананови листа.
Коментари