Хонконгската кухня привлича вниманието на все повече шеф-готвачи, решили да открият нейния характерен стил, който всъщност е смес от китайската, японската, корейската и британската кухня. Не се учудвайте по повод влиянието на англичаните, защото все пак този район е бил дълго време колония на Великобритания.
Тук ще попаднете в един непознат за вас свят и кухня, разчитаща предимно на рибата и морските деликатеси, ориза, сушените плодове и зеленчуци и естествено типичните за региона подправки.
Добре е да знаете, че наред с безбройните заведения за бързо хранене или сергии с готови за консумация азиатски ястия, на които ще се натъкнете на набучени на клечка гълъби и свински черва или на плуващи в лой пържени свински крачета, в Хонконг можете да попаднете и в едни от най-луксозните ресторанти, в които някога сте били.
Всъщност очарованието му вероятно се крие именно в този сблъсък на контрастите, който се усеща особено отчетливо по отношение на хонконгската кухня.
Ето 3 типични за региона хонконгски специалитети, които непременно трябва да удостоите с вниманието си.
Пон Чой
Това е вид многослойно ястие, състоящо се от минимум 9 основни съставки, разпределени в 3 слоя, които се задушават на бавен огън. То грабва вниманието на всички туристи с огромното изобилие от меса, морски дарове и всякакви зеленчуци. В него неизменно присъства свинско коремче (шкембе), всякаква риба, рибни кюфтенца, морски дарове, репички, тофу, китайско зеле, гъби шийтаке и какво ли още не. Тайната на уникалния му вкус се крие не само в изобилието от продукти, типични за Хонконг, но и в благоуханните подправки и аромати, които се прибавят по време на приготвянето му.
Дим сум
Това е вид тестено изделие от рода на пастата, напомнящо италианските равиоли или руските пелмени, което се поднася с пълнеж по ваш избор. За Хонконг характерно е Дим сум с пълнеж от патешко месо, трюфели, гъши дроб и сирене Бри.
Не е много ясна историята му, но се свързва с появата на чайните. Съществувало е схващането, че чаят трябва да се консумира самостоятелно, без никаква храна, не само за да може човек пълноценно да му се наслади, но и от страх от качване на килограми. Когато станало известно, че чаят подпомага доброто храносмилане, чайните започнали да предлагат и малки хапки заедно със сервирания чай и така се родила и идеята за Дим сум. Можете да го консумирате от сутрин до вечер, както вие сами си решите.
Стогодишно яйце
Можете да срещнете стогодишното яйце и като вековно или дори хилядолетно, но истината е, че то се приготвя за седмици или максимум 5 месеца. Което никак не е малко, нали?
Без значение дали яйцата са пилешки, пъдпъдъчи или патешки, те се оставят да престоят в казан с жар, черен чай, лайм и сол за минимум 7 седмици. В резултат на това те придобиват кафеникав цвят и подобна на желе текстура. В случай, че успеете да се абстрахирате от вида им, както и от носещия се от тях аромат на амоняк, ви съветваме да пробвате поне едно стогодишно яйце. Ако не сте яли стогодишно яйце, значи не сте били в Хонконг. Така поне се твърди.
Вижте още апетитни предложения за:
- нудли;
- ориз по китайски;
- пилешко по китайски.
Коментари