Свинските черва представляват готови ципи за пълнене. Ето защо, няма нищо изненадващо във факта, че основното им приложение е за пълнене на всички видове колбаси.
Преди употреба на червата за пълнене, трябва да бъде почистена вътрешната част, като с пръчка колкото молив трябва да бъдат обърнати и внимателно се изстъргва ципата, изплакват се с топла вода и отново се обръщат. Изчистени, измити и обърнати откъм лицевата им страна, червата трябва да бъдат надути като балони с въздух и изсушени. Също така, те могат да се запазят и за бъдеща употреба.
За да направите това, готовите черва трябва да се охладят за 8-10 часа, след което се правят на снопчета, внимателно се търкат със сол и се поставят за 24 часа в чиста кутия с отвор за да изсъхне саламурата. След това снопчетата черва се подреждат в чист съд с капак, като всеки ред снопче се ръси със сол.
Домашен селски колбас
Ще ви трябват: 800 г свинско месо, 100 г сланина, 0. 5 ч.ч. вода за месене, 1 г лимонена киселина, 3 г захар, 10 г чесън, подправки и сол на вкус. Тази смес е за 30 г свински черва.
Прекарайте свинското месо през месомелачка, нарежете и сланината на малки кубчета, нарежете чесъна на ситно и ги смесете. Добавете подправките, посолете и омесете каймата много добре до еднородна смес. Напълнете червата и закачете колбаса да се суши за 24 часа.
Някои народи използват червата за приготвяне на специални ястия - варени, задушени или пържени.
Пържени свински черва
свински черва - 500 г почистени
лук – 2 глави
сол – на вкус
черен пипер – на вкус
олио – за пържене
Изплакнете предварително почистените черва на парчета около 6-7 см. Сварете ги в голямо количество осолена вода за 20 минути. Прецедете ги през гевгир и ги оставете да се изцедят добре. Нарежете лука на ивици.
В тиган запържете червата за кратко, около 5 минути. Добавете лука, посолете и поръсете с черен пипер на вкус, пържите до готовност на лука за около 10-15 минути. Подходяща гарнитура за тях са картофено пюре или прясна зеленчукова салата.
Коментари