Сред морските обитатели писията се подрежда сред луксозните риби, с почти митични характеристики. Тя е хищник и гони дребните рибки, което я нарежда при рибите с бяло месо. Определят я като риба, подобна на калкана, но по-вкусна от нея.
Характеристика на месото на писията
За тази риба се казва, че има фантастично месо. Когато се изпържи, то се надува и много наподобява пилешкото според гастрономите.
Месото на писията е със средно съдържание на мазнини и поради това не провокира тялото да трупа холестерол. Месото на писията може успешно да замени хранителните добавки с витамини, като имат в съдържанието си и омега-3 и омега-6 мастни киселини.
Рибата е отличен източник и на протеини, които се усвояват много по-леко от тези от говеждо и пилешко месо. Поради това рибата камбала, както още се нарича писията, се препоръчва в диетата на деца и подрастващи, бременни жени, спортисти и хора с тежка физическа работа. Това месо е полезно за мускулите, костите и зъбите.
Писията превъзхожда другите риби по съдържание на пантотенова киселина и пиридоксин. Те са в компанията на минерали като калия, калция, натрия, желязото, магнезия, цинка и други, благодарение на което месото е полезно за регулиране на водно-солевия метоболизъм; за превръщането на глюкозата в енергия; за образуването на хемоглобин;за функциониране на ензимите;подобряване на умствената работоспособност.
Приготвяне на риба писия
Писията може да се приготви по невероятни начини според кулинарната литература. Има доста кулинарни приложения на камбала.
Пържена писия е класиката, защото така се уплътнява вкусът. Върви идеално с всякакви сосове за риба и подправки - с доматен сос, печени чушки, млечно-чеснов сос и още много варианти. Писията е изумително блюдо, приготвена с ядки, с гъби, галета и други.
Истинските майстори готвачи правят невероятно ястие от печени филета от риба писия, загърнати в топено сирене, макар че повечето готвачи отричат печенето на това рибно месо, както и попарването му или приготвянето на писия на скара.
Печената писия със зеленчуци все пак е възможност да се опита тази риба и в рецепта, различна от пържена писия на тиган.
Когато се готви с вино, това е добре да бъде червено вино. Задушена с него, писията придобива интересен и много приятен вкус.
Рецепта за писия с червено вино
Необходими продукти:
1 килограм риба писия
1 глава кромид лук
1/4 литър рибен бульон
1/4 литър червено вино
20 грама брашно
30 грама масло
300 грама варени картофи
200 грама варени лукчета
1 дафинов лист
естрагон
черен пипер
сол
Приготвяне:
Рибата се почиства, измива и нарязва на филета. Поръсва се с черен пипер и сол и се задушава в рибен бульон и червено вино с подправки дафинов лист и естрагон. Готовата риба се подрежда в чиния.
От маслото, брашното и соса, останал от задушаването, се приготвя светъл сос, който се прецежда и с него се залива готовата риба.
Сервира се с гарнитура от варени картофи и варени малки лукчета или други гарнитури за риба.
Коментари