Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Писия - кулинарни характеристики и рецепти

Писия - кулинарни характеристики и рецепти

Писия - кулинарни характеристики и рецепти

Сред морските обитатели писията се подрежда сред луксозните риби, с почти митични характеристики. Тя е хищник и гони дребните рибки, което я нарежда при рибите с бяло месо. Определят я като риба, подобна на калкана, но по-вкусна от нея.

Характеристика на месото на писията

За тази риба се казва, че има фантастично месо. Когато се изпържи, то се надува и много наподобява пилешкото според гастрономите.

Месото на писията е със средно съдържание на мазнини и поради това не провокира тялото да трупа холестерол. Месото на писията може успешно да замени хранителните добавки с витамини, като имат в съдържанието си и омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Рибата е отличен източник и на протеини, които се усвояват много по-леко от тези от говеждо и пилешко месо. Поради това рибата камбала, както още се нарича писията, се препоръчва в диетата на деца и подрастващи, бременни жени, спортисти и хора с тежка физическа работа. Това месо е полезно за мускулите, костите и зъбите.

Писията превъзхожда другите риби по съдържание на пантотенова киселина и пиридоксин. Те са в компанията на минерали като калия, калция, натрия, желязото, магнезия, цинка и други, благодарение на което месото е полезно за регулиране на водно-солевия метоболизъм; за превръщането на глюкозата в енергия; за образуването на хемоглобин;за функциониране на ензимите;подобряване на умствената работоспособност.

Приготвяне на риба писия

Писия

Писията може да се приготви по невероятни начини според кулинарната литература. Има доста кулинарни приложения на камбала.

Пържена писия е класиката, защото така се уплътнява вкусът. Върви идеално с всякакви сосове за риба и подправки - с доматен сос, печени чушки, млечно-чеснов сос и още много варианти. Писията е изумително блюдо, приготвена с ядки, с гъби, галета и други.

Истинските майстори готвачи правят невероятно ястие от печени филета от риба писия, загърнати в топено сирене, макар че повечето готвачи отричат печенето на това рибно месо, както и попарването му или приготвянето на писия на скара.

Печената писия със зеленчуци все пак е възможност да се опита тази риба и в рецепта, различна от пържена писия на тиган.

Когато се готви с вино, това е добре да бъде червено вино. Задушена с него, писията придобива интересен и много приятен вкус.

Рецепта за писия с червено вино

Рецепта с писия

Необходими продукти:

1 килограм риба писия

1 глава кромид лук

1/4 литър рибен бульон

1/4 литър червено вино

20 грама брашно

30 грама масло

300 грама варени картофи

200 грама варени лукчета

1 дафинов лист

естрагон

черен пипер

сол

Приготвяне:

Рибата се почиства, измива и нарязва на филета. Поръсва се с черен пипер и сол и се задушава в рибен бульон и червено вино с подправки дафинов лист и естрагон. Готовата риба се подрежда в чиния.

От маслото, брашното и соса, останал от задушаването, се приготвя светъл сос, който се прецежда и с него се залива готовата риба.

Сервира се с гарнитура от варени картофи и варени малки лукчета или други гарнитури за риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest