В наше време е доста трудно да се създаде нещо изненадващо и различно в кулинарно отношение. Вече като че ли всичко е направено, всичко е показано. Фюжън кухнята успява да ни опровергае и да ни покаже, че кулинарията има и други лица, които тепърва ще бъдат показвани и разкривани.
Фюжън означава взаимно преливане или казано по друг начин - в тази кухня се комбинират традициите на национални кухни. Във фюжън ястията се събират въображение и импровизация, събират се гастрономическите закони на западните гозби с екзотиката и пикантните нюанси на източните манджи.
Този вид кухня има древни корени, но особена популярност добива през седемдесетте години. По това време няколко френски готвачи започват да предлагат интересни съчетания – комбинират френската национална и азиатска кухня. Идеята бързо се разпространява и постепенно фюжън кухнята завладява и други европейски градове, появява се и в САЩ.
Характерно за фюжън готвенето е разнообразието – използват се различни съставки и храни. За да се справите успешно с приготвянето на ястията, трябва да имате и известни познания за националните кухни по света, да знаете различни технологии, да познавате продукти от различни географски ширини.
Какви са правилата във фюжън кухнята? Всъщност правила е неподходяща дума за целия този кулинарен стил.
Единственото, което трябва да се спазва, е продуктите, които се използват, да си подхождат по вкус и по структура. Много важна част от фюжън готвенето е творчеството – без въображение и творческа мисъл, едва ли ще се получи успешна гозба.
Екзотичните комбинации са присъщи на фюжън ястията – популярният индийски бургер е комбинация от американски хамбургер, само че с индийски хляб наан и подправки, характерни за Индия.
Освен привърженици, фюжън кулинарията има и своите критици. Тъй като при нея водещ е експериментът, критиците бързат да споменат, че не винаги експериментите са успешни.
Изтъкват, че често се получават твърде „сбъркани“ ястия и че за да се практикува тази кухня, готвачът трябва действително да е добре запознат със съставките. Освен това трябва и да е сигурен какво ще се получи накрая. Ако ли не, шансът ястието да се превърне в катастрофа е огромен.
От друга страна, експериментирането в кухнята, така или иначе, носи риск от провал. Успехът не е винаги гарантиран дори на най-великите готвачи, без значение какво готвят – традиционни гозби, фюжън ястия и т.н. В случай на кулинарен провал истинският кулинар би трябвало да се амбицира още повече, а не да се откаже.
Скептиците и критиците имат право на своето мнение, разбира се, но нека да не забравят, че кулинарията преди всичко е изкуство.
Коментари