Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Основни характеристики и емблеми на османската кухня

Основни характеристики и емблеми на османската кухня

Основни характеристики и емблеми на османската кухня

Когато става въпрос за османска кухня, мнозина насочват погледа си единствено към турската кухня и макар тя наистина да се смята за столица на османските кулинарни традиции, не бива да забравяме, че Османската империя е обхващала почти цяла Източна Европа, части от Северна Африка и Близкия Изток. Да заситят апетита на султаните са се грижили хиляди готвачи, черпещи идеи от всички части на огромната империя.

Сутрешната закуска, предлагана на поредицата от османски султани, е била истинско пиршество, състоящо се от всякакви мезета, задължително огромно разнообразие от сирена, маслини, домати, краставици, пържени яйца, всевъзможни видове сладка и хлябове, чай и кафе.

Обедно и вечерно време султаните също не са оставали гладни, като особено популярни са чорбите и яхниите, ястията, приготвени в глинени съдове, агнешкото на шиш, рибата, кюфтетата, пълнените патладжани и още много други (разгледайте галерията горе).

Разнообразието от чорби в османската кухня е огромно, но определено се е отдавало предпочитание на чорбите от боб, леща и нахут. Хлябът задължително е присъствал на трапезата, като е добре да ви напомним, че именно оттам сме наследили и ние тестените специалитети, каквито са бюрека и гьозлемето.

Естествено, масата на султаните е била стабилно отрупана и през останалото време на деня, предлагайки всякакви студени и топли предястия - салати, лозови сармички, крокети от тиквички, кюфтенца от леща, туршии, пържени сезонни зеленчуци и др.

Както вероятно знаете, в месното меню на Османската империя свинското месо е забранено. На почит са агнешкото, телешкото, овнешкото и пилешкото, а от рибата и морските деликатеси се отдавало предпочитание на барбуна, скумрията, лаврака, калкана, аншоата и октоподите.

Чевермето и дюнерите също са османско кулинарно изкушение, което днес вече се предлага почти навсякъде по света.

Ето и малка част от емблематичните ястия на османската кухня, като някои от тях готвим традиционно и ние.

1. Мусака, за която няма какво толкова да обясняваме. Т.нар. гръцка мусака също произхожда от Османската империя;

2. Имамбаялдъ е познатото ни ястие от пълнени патладжани, което може да търпи безброй интерпретации;

3. Хюнкяр бейенди, представляващо агнешка яхния;

4. Махмудийе - ястие, кръстено на султан Махмуд Втори, което се състои от пилешко месо, задушено с всякакви сушени плодове (задължително е да има и стафиди) и ядки;

5. Ястието на младоженеца, което представлява пилешко месо, увито в кори и открай време се е предлагало като рецепта за сватба, но приготвяно единствено от бъдещата тъща;

6. Кюфтета, но приготвени предимно от смес от говежда и агнешка кайма;

7. Таратор, но към него се добавяла и мента;

8. Добре познатите ни сладкиши като ашуре, кюнефе, локуми и халви;

Към всички османски ястия се поднасял чай, вода или айрян.

Вижте още от популярните рецепти на Ориента като пиде или пък си изберете някой от най-популярните турски сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен