Арабската кухня, предпочитана от мнозина заради богатството от аромати и вкусове, които притежава, се слави като една от най-древните. Макар да се простира върху огромни територии и да обхваща различни държави и местности, тя има и редица общи черти по отношение на приготвянето на храната и на използваните продукти.
Това се обуславя не само от споделяната ислямска религия, но и от природните дадености на арабските държави. Ето кои са най-често използваните продукти в арабската кухня:
1. Булгур
Това е сред най-разпространените арабски зърнени храни. Булгурът представлява изсушени и смлени житни зърна, които се приготвят чрез обработка на пара. Ястията от булгур са засищащи и лесно смилаеми, като обикновено в тях се усеща орехов аромат.
2. Тахан
Представлява сусамов сос, който се сервира заедно със салати или зеленчукови ястия. Таханът е най-разпространен в югоизточните държави, разположени на Средиземноморието.
3. Лимони
Използват се за овкусяване на салати и сосове в прясно състояние, но масовата им употреба е научила арабското население и как да ги консервира.
4. Бобови култури
Сред тях най-разпространени са нахутът и лещата, които можете да срещнете както в салати, така и на супи, сосове и основни ястия.
5. Ароматни води
Към повечето основни ястия се добавят розова, лимонова или портокалова вода.
6. Агнешко месо
Поради не толкова лесното намиране на каквото и да е месо в Арабския свят, агнешко се консумира най-вече на големите ислямски празници. Традиционно на сватби се предлага пълнена малка камила, в която има агне, което пък е пълно с ориз и ядки пиле.
7. Бадеми и фурми
Бадемите и фурмите са особено популярни при приготвянето на арабски десерти, но могат да бъдат срещнати и при основните ястия.
8. Хлебни продукти
Хлябът и различните арабски питки се консумират на всяко едно хранене.
9. Самне
Самне представлява претопено масло, използвано от незапомнени времена за обогатяване вкуса на различните ястия и особено на традиционния марокански кускус.
10. Подправки
В арабската кулинария има голямо разнообразие от пресни и изсушени подправки. Сред тях се открояват магданозът, ментата, кориандъра, сусамът, куркумата, шафранът, анасон и канела.
Коментари