Дори някои кулинари, които обичат да работят с тесто, не са добре започнати с един тип брашно, което се отбелязва като брашно 00.
Звучи странно, но е чудесно и заслужава да бъде опознато. Това е основно италианско брашно, което първоначално е навлязло в Европа от Северна Америка и бързо са оценени неговите полижителни качества, които са му определили запазено място сред другите типове брашна.
Описание на брашно тип 00
Брашно тип 00 е висококачествено бяло брашно, получено след обработката на мека пшеница. Характерно за брашното тип 00 е, че е много фино и еластично и лесно се моделира след заместването му на тесто.
Може да се използва както за домашни, така и за професионални нужди и е отлична основа за теста и тестени десерти, които не се нуждаят от дълго втасване и обработка.
Приложение на брашно тип 00
Това брашно е най-доброто за любимата на всички пица, затова в Италия е особено на почит. С него се правят основно тънките видове пици. То се категоризира според количеството протеин в него. Свикнали сме да определяме брашното според това от коя част на пшеницата се прави и колко фино е смляно. Тип 00 е брашно със средна якост, със състав като на останалите бели брашна.
Характерно за това брашно е, че може да се готви при температура от 370 градуса, а количеството белтъчини в него варира в зависимост от това какво количество пшеница е използвано. Ако е от по- мека пшеница, има повече протеини, а от по-твърдата е по-еластично..
Освен за пица, което е най-известното му приложение, брашното тип 00 има запазено място и в направата на домашна паста, хляб, фокачи, питки, бухти, мекици, кремове, застройки, панировки. За получаване на козунаци на конци също се препоръчва тип 00, защото е леко за работа, меко и еластично.
Точно на това брашно се дължи тънката, хрупкава коричка на тестените изделия, особено на мекия хляб, пърленките и гризините, както и на всички изделия с коричка.
Стандартно брашно и брашно тип 00
Брашното тип 00 е уникално в кулинарията. Не може да бъде заместено от стандартното бяло брашно, което има по-различни качества и не дава същите резултати в изделията, които се приготвят с него.
Вижте още: Кое е най-доброто брашно за пица?
Коментари