Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Самонабухващо брашно - как се прави и използва

Самонабухващо брашно - как се прави и използва

Самонабухващо брашно

Брашното е един от основополагащите елементи, върху които се основават най-известните и широко популярни рецепти в света, Основната роля на брашното е да придава текстура, плътност и обем на ястията.

Самонабухващото брашно е специален вид брашно, което включва добавен кисел агент като например бакпулвер или бикарбонат на натрий. Този вид брашно се използва често в кулинарията, заради своите богати вкусови и хранителни качества.

Самонабухващото брашно често се прилага в рецепти, където времето е ограничено и не се иска да се изчаква на втасване на тестото или на дълго изпичане. То представлява удобен и практичен продукт с универсално и лесно приложение.

Как се прави самонабухващото брашно?

Самонабухващо брашно хляб
Снимка: Евтини Рецепти

Процесът на правене на самонабухващо брашно е сравнително прост и изисква само два основни съставки: брашно и киселинен агент като бакпулвер или бикарбонат на натрий.

Обикновено се използва обикновено бяло брашно, но може да се използва и целулозно, пшенично, или друго специфично вид брашно според предпочитанията.

За киселинен агент в приготвянето има различни алтернатива като например бакпулвер (смес от киселина и основа) или бикарбонат на натрий, който реагира с киселината и произвежда въглероден диоксид за набухване на тестото.

Процесът за приготвяне на самонабухващото брашно започва с измерването на съставките и спазването на съотношение между тях. За всяка чаша брашно (около 120 грама) се добавя 1 ½ чаши бакпулвер или бикарбонат на натрий (около 4 грама).

Следващата стъпка е в голяма купа да се смеси брашното с киселинния агент (бакпулвер или бикарбонат на натрий) добре, за да се осигури равномерно разпределение на съставките.

След като сместа е добре смесена, може да се съхранява във въздушно-плътни контейнери или затворени торбички за съхранение.

Самонабухващото брашно е изключително универсално и полезно в кулинарията, тъй като може да подобри текстурата и вкуса на много видове храни. Ето някои от най-честите употреби на самонабухващото брашно:

За какво се използва самонабухващото брашно

Самонабухващо брашно

Хляб и тестени изделия

Самонабухващото брашно се използва в рецепти за хляб и питки, като улеснява процеса на приготвяне, както и служи за намаляване времето за втасване на тестото и времето за печене.

Сладкиши и кексове

В рецептите за мъфини, кексове, бисквити и други сладкиши, самонабухващото брашно създава по-въздушна текстура и пухкавост, което прави сладкишите по-меки и апетитни.

Палачинки и вафли

Самонабухващото брашно е идеална съставка към рецепти за приготвяне на по-въздушни и по-леки палачинки или вафли, които са по-пухкави.

Питки

За бързи видове питки самонабухващото брашно е отличен избор, тъй като ги прави по-леки и по-бързо готови за консумация.

Печива и рула

За печива и рула, които не изискват дълго втасване и печене, самонабухващото брашно може да бъде отличен избор за постигане на желаната текстура и вкус.

Бързи рецепти със самонабухващо брашно

Самонабухващото брашно се предпочита в бързите и прости рецепти, където се изисква по-кратко време за приготвяне и печене на храната. То може да послужи за приготвяне на бързи мекици или пък за приготвяне на лесни пици за скоростно изпичане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest