Брашното е един от основополагащите елементи, върху които се основават най-известните и широко популярни рецепти в света, Основната роля на брашното е да придава текстура, плътност и обем на ястията.
Самонабухващото брашно е специален вид брашно, което включва добавен кисел агент като например бакпулвер или бикарбонат на натрий. Този вид брашно се използва често в кулинарията, заради своите богати вкусови и хранителни качества.
Самонабухващото брашно често се прилага в рецепти, където времето е ограничено и не се иска да се изчаква на втасване на тестото или на дълго изпичане. То представлява удобен и практичен продукт с универсално и лесно приложение.
Как се прави самонабухващото брашно?
Процесът на правене на самонабухващо брашно е сравнително прост и изисква само два основни съставки: брашно и киселинен агент като бакпулвер или бикарбонат на натрий.
Обикновено се използва обикновено бяло брашно, но може да се използва и целулозно, пшенично, или друго специфично вид брашно според предпочитанията.
За киселинен агент в приготвянето има различни алтернатива като например бакпулвер (смес от киселина и основа) или бикарбонат на натрий, който реагира с киселината и произвежда въглероден диоксид за набухване на тестото.
Процесът за приготвяне на самонабухващото брашно започва с измерването на съставките и спазването на съотношение между тях. За всяка чаша брашно (около 120 грама) се добавя 1 ½ чаши бакпулвер или бикарбонат на натрий (около 4 грама).
Следващата стъпка е в голяма купа да се смеси брашното с киселинния агент (бакпулвер или бикарбонат на натрий) добре, за да се осигури равномерно разпределение на съставките.
След като сместа е добре смесена, може да се съхранява във въздушно-плътни контейнери или затворени торбички за съхранение.
Самонабухващото брашно е изключително универсално и полезно в кулинарията, тъй като може да подобри текстурата и вкуса на много видове храни. Ето някои от най-честите употреби на самонабухващото брашно:
За какво се използва самонабухващото брашно
Хляб и тестени изделия
Самонабухващото брашно се използва в рецепти за хляб и питки, като улеснява процеса на приготвяне, както и служи за намаляване времето за втасване на тестото и времето за печене.
Сладкиши и кексове
В рецептите за мъфини, кексове, бисквити и други сладкиши, самонабухващото брашно създава по-въздушна текстура и пухкавост, което прави сладкишите по-меки и апетитни.
Палачинки и вафли
Самонабухващото брашно е идеална съставка към рецепти за приготвяне на по-въздушни и по-леки палачинки или вафли, които са по-пухкави.
Питки
За бързи видове питки самонабухващото брашно е отличен избор, тъй като ги прави по-леки и по-бързо готови за консумация.
Печива и рула
За печива и рула, които не изискват дълго втасване и печене, самонабухващото брашно може да бъде отличен избор за постигане на желаната текстура и вкус.
Бързи рецепти със самонабухващо брашно
Самонабухващото брашно се предпочита в бързите и прости рецепти, където се изисква по-кратко време за приготвяне и печене на храната. То може да послужи за приготвяне на бързи мекици или пък за приготвяне на лесни пици за скоростно изпичане.
Коментари