Що е то ленено яйце? Това яйце е предназначено за хора, които са веган, за такива, които не обичат яйца, и за такива, които обичат сладкишите, но са алергични към яйцата.
С ленено яйце, можете да замените обикновените яйца в дадена рецепта за някои сладкиш, в който те трябва да присъстват.
- Лененото яйце се прави от смес между ленено брашно и вода. Лененото семе абсорбира водата и се получава нещо, което много прилича на белтък на яйце. Тези яйца са добър избор за вегани, които не желаят да използват животински продукти в рецептите си.
Как се използва ленено яйце?
- Ако искате да използвате този вид яйце, единственото нещо, което трябва да направите, е да замените едно голямо кокоше яйце с ленено яйце.
Как се прави ленено яйце
За направата на това яйце, първото нещо, което ще ви трябва, разбира се е ленено брашно. Можете да се снабдите с готово ленено семе или да си купите ленени семена и да си ги смелите вкъщи. Когато се купи, лененото брашно може много бързо да се размие, за това най-добре е да използвате семена, които можете да държите в хладилника и да смелите непосредствено преди да си направите яйцето. Ако все пак искате да купите ленено брашно, трябва да го държите във фризера, за да може да издържи по-дълго. Една пълна супена лъжица ленено семе ще ви даде 2 с.л. ленено брашно.
Как действат яйцата от ленено семе?
Както знаем, кокошите яйца имат редица ползи за 1 рецепта - действат като емулгатор и свързващо вещество. И естествено добавят влага към печивата.
Желатинът в ленените яйца помагат за емулгирането на свързващото действие на яйцата. Те също дават влага, като така вашите печива няма да се ронят и ще останат нежни. Външното покритие на ленените семена съдържа смола, която става много гъста - почти като желе, след като се смели и се смеси с вода.
Кога може да се използват ленени яйца?
Можете да използвате този вид веган яйца, когато печете бисквити, мъфини, питки, палачинки и др. Ленените яйца могат да се използват в много и различни рецепти.
Съвети за използване на ленени яйца
1. Когато правите ленени яйца, трябва да използвате вода със стайна температура и да съхранявате яйцата на стайна температура, вместо в хладилника;
2. Да направите ленено яйце отнема около 10 минути, затова преди да почнете да правите рецепта с него, трябва да го направите най-напред.
Рецепта ленено яйце
Трябват ви 3 с.л. вода и 1 с.л. ленено семе;
Можете да използвате блендер, кафемелачка или мелница за подправки, за да смелите семената. След това вземете 1 с.л. и я сложете в малка чаша или купа. След това добавете водата, която трябва да е гореща. Разбива се добре с вилица. Горещата вода ще ускори процеса на желиране.
Може да използвате и студена вода, но ще отнеме повече време. Сместа се оставя да престои, докато се сгъсти. Това обикновено отнема около 10-15 минути. И след това можете да използвате готовата смес вместо яйца.
А ленено яйце може да използвате в следните рецепти за:
Коментари