Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»С какво да заместим яйцата?

С какво да заместим яйцата?

редакция:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
873
С какво да заместим яйцата, ако сме алергични?

Яйцето е животински продукт, който притежава невероятни хранителни свойства, както и разнообразни приложения в множество солени и сладки ястия.

Между най-ценните качества на яйцата е това, че са изключително богати на протеини, желязо, магнезий, калций, калий, цинк, витамин А, витамини от групата В (В12, В1, В2, В3, В6), също и витамините D и Е, мастни киселини и полезен холестерол.

За съжаление въпреки изброените ползи и качества в яйцата присъстват и някои алергени, към които определени хора имат непоносимост, и това им налага да изключат от менюто си този продукт.

Протеините, които предизвикват алергични реакции, са овалбумин, овотрансферин, овомукоид и лизозим - в белтъка.

В жълтъка пък това са аповителенис 1, аповителенис 6, фосвитин.

За хората, които са алергични към яйцата има добра новина - те успешно могат да бъдат заменени в много рецепти с други продукти, имащи сходния нутритивен букет, който притежават яйцата.

От повечето от тези заместители на яйцата могат да се възползват и хората, които са направили избор да не употребяват животински продукти - веганите.

Ето и как да замените яйцата в десерти

В зависимост от типа десерт, който искаме да приготвим, трябва да изберем кое да използваме.

С плодови пюрета

Ябълково пюре

Например за направата на бисквити или палачинки вместо яйца използвайте плодови пюрета. Най-подходящи такива са бананово или ябълково. Нужно е само плодът да е добре узрял и да го намачкате, пасирате или смелите в блендер. За 1 средно голямо яйце отговарят 65 г плодово пюре като количество.

С кисело мляко

В кексове киселото мляко замества яйцата чудесно, независимо дали е от растителен или животински произход. Много подходящо е соевото мляко поради високото съдържание на протеини, с които ще замести тези в яйцето. От друга страна пък, животинското кисело мляко ни набавя нужният за организма калций.

Със семена

Лененото семе е заместител на яйцата

Колкото и странно да ни звучи, можем да заместим яйцата и със семена като чия и ленено семе. Но как?

Ленено семе вместо яйца

Смиламе лъжица и половина от семената и ги разтваряме във 60 мл вряща вода. Оставяме да престои 5 минути и това количество се равнява на 1 средно голямо яйце (М размер). Лененото семе е богато на фибри, но също и на много от минералите, които се съдържат в яйцата, магнезий, витамини от групата В и мастни киселини.

Чия вместо яйца

Аквафаба

Също съдържа известни дози мастни киселини, калций, калий и желязо, така че освен близката консистенция, която се постига с нея, тя има и почти същите хранителни стойности. За да използваме чия вместо 1 яйце, хидратираме 1 и 1/2 с.л. от зрънцата в 65 мл вода или течност и използваме според случая в кексове и пудинги.

Вода от нахут вместо белтък

Още нещо, което може би ще предизвика учудване, е, че можем да заместим яйцата най-вече белтък с вода от нахут, известна като аквафаба. Ако сте забелязали, в консервите с този продукт течността е леко лигава подобно на яйченият белтък. Дори може да се приготви веган меренг от нея.

В домашни условия лесно може да си приготвоте такава вода, ако не разполагате с консерва от нахут.

Питка

За тази цел сложете 1.5 кг. нахут да се накисне в 2 л вода за минимум 8 часа. Отцедете и сварете зърната в 1 л вода за около 2 часа, след това оставете да престои поне час.

Други идеи, които заместват яйцата

- За да бъдат вашите хлябове и питки лъскави и красиви, ги намажете със зехтин вместо яйце;

- В солени ястия заместете яйцата с тофу;

- За панировки използвайте темпура, за нея не се налага добавяне на яйца;

- За майонеза - заместете с растително или животинското прясно мляко. За да приготвите млечна майонеза, смесете 100 мл олио, 45 мл прясно мляко, 2 с.л. лимонов сок и щипка сол. Всичко се пасира или разбива. Разликата е че, за да емулгира просто трябва малко повече време отколкото при обикновената майонеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest