Маслото представлява млечен продукт, направен директно от мляко или от прясна или ферментирала бита сметана. Използва се като подправка, за намазване, за печене, приготвяне на сосове или пържене. Маслото е продукт, който ежедневно се използва в много части на света.
Ако по някаква причина сте решили да изключите маслото от менюто си, то трябва да намерите алтернативни негови заместители. А те не са малко.
В кулинарията вместо масло може да се използва течно растително олио. За да избегнете изкуствените заместители, избягвайте продукти, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини.
Най-подходящ заместител е слънчогледовото олио. В България той е най-консумираният източник на мазнини след маслото. Извлича се от семките на слънчогледите, като най-големите страни производителки са Китайската Народна Република, Русия, Аржентина, Франция, Украйна и Австралия.
Слънчогледовото олио е изключително богато на омега-6 и омега-9 мастни киселини, чийто процент обаче варира драстично. Това е големият му недостатък.
Натурално, нерафинирано, студено пресовано слънчогледово олио също е вариант. Този тип олио е изключитело богато на витамин Е и омега-6 и омега-9 ЕМК, като не съдържа токсични остатъчни агенти (киселини) от химични обработки, понеже в процеса на добиване такива не се използват.
Използва се единствено в студената кухня - салати, зеленчукови джобове или се добавя към термично обработени храни, чак когато последните изстинат.
Рафинирано олио пък е подходящо за пържене и печене. В диетиката се приема като изключително вредно.
Подходящи заместители на маслото могат да са и растителните маргарини и хидрогенизирани масла ("безхолестеролни" маргарини).
Маргаринът е изобретен именно с цел да бъде заместител на скъпото и дефицитно преди години масло. Открито е през 1869 г. от френски химик, по време на чумната епидемия и всеобщия недостиг на хранителни продукти.
Тогава маргаринът е произвеждан от говежди мазнини, мляко и парченца овче и краве виме. През първите години на миналия век обаче, химиците са открили начин да сгъстят течни масла с хидрогени с помощта на метални електроди и топлина.
Постепенно в рецептата му за производството са започнали да се употребяват растителни и рибни масла. Днес се слагат добавки за подобряване на вида, способността му да се маже и аромата му. Маргарина се смята за "здравословната алтернатива" на маслото за бедните.
Коментари