Какво е пралина
Майсторската композиция от вкусове и аромати, които не само насищат, но и глезят сетивата, е основата за всеки хубав десерт. Получава се празник, радост и красив финален акорд на храненето. Една такава блестяща композиция е пралината.
По същество това е сладкарско изделие от смлени карамелизирани ядки.
Присъства в сладкишите, но не е задължителен компонент от тях. Ако обаче се вложи пралина в шоколада, крема, сладоледа и дори се намаже на бисквита, се добавя към насладата зрънце блясък, дълбочина и финес, оставящи усещане на мекота и удоволствие.
Малко история на десерта и употреба
Предполага се, че началото на този изискан десерт води началото си от Франция, от готвача на маршал дьо Плеси-Праслин, откъдето идва и името на сладкарското изобретение.
В началото пралините са били цели бадеми, с карамелизирана захар отгоре, различни от тъмната нуга, където карамелизирана захар покрива много ядки.
При смилането на тези покрити с карамел ядки, се получава прах, наречен пралин и той става съставка в тортите, сладкишите, сладоледа. При смесването с шоколад пък се получава шоколадов пралин.
От праха при смилане на ядките с карамел се прави и паста, която се използва като пълнеж на шоколадови бонбони.
В Америка, където френските преселници пренасят рецептата за пралина, добавили и сметана, така се получил добре познатият вид на американските пралини.
Технология на производство на пралина
Консистенцията на пралина може да се определи като кремообразна, прилича на фъдж. За направата се смесват захар, най-често кафява, масло, сметана и пекани или други ядки в тенджера. На средно висока температура, с непрекъснато бъркане, съставките се готвят, докато водата се изпари и остане гъста текстура с кафяв цвят. След като изстине, се използва в сладкиши по желание.
Рецепта за пралина
За рецептата с пралина с лешници са нужни следните съставки:
- 400 грама лешници;
- 250 грама пудра захар;
- 70 милилитра вода;
- ½ чаена лъжичка ванилия.
Приготвяне:
Във фурна на 170 °C се запичат лешниците за 10 минути. Обелват се след като изстинат.
В съд се смесват захар, вода и ванилия. Поставят се да заврат на умерена температура. Всички ядки се добавят и се бърка, докато се покрият с карамел.
Върху тава, постлана с хартия за печене, се изсипват ядките и се начупват на парчета. Блендират се в блендера, докато се получи пралина на прах.
Пралината на прах може да се използва за декорация на сладкиши.
Ако част от пралината се блендира още, като се добави 1 супена лъжица бадемово или друго олио по избор, се получава паста, която може да се използва за шоколадови трюфели, яйчени кремове, сладък салам и други сладкиши.
Може да се съхранява останалата пралина в плътно затворен стъклен буркан на стайна температура, като се разбърква веднъж на ден.
Вижте още и тази вкусна идея за бонбони пралини.
Коментари