Арабската кухня, отличаваща се с многообразието от продукти и подправки, които използва, продължава да впечатлява света и в наши дни. Умелото съчетаване на дъхави треви с различни плодове и зеленчуци довежда до измислянето на изключително ароматни и вкусни ястия като Харира, Фалафели, Катайеф, Фекас и мн. други, покорили не само Европа, но и Америка и Азия.
Може би най-ценните продукти, които въвеждат за европейците арабските народи, са плодовете. Предизвикали истински фурор в Европа, те бързо достигат и до Америка, където започват да се употребяват в почти всички ястия. Ето кои са най-характерните плодове в арабската кухня, които продължават да се използват и днес:
1. Фурми
Неслучайно този плод се нарича Хлябът на пустинята заради високата си хранителна стойност. Той е засищащ и може да бъде срещнат из целия Арабски свят в прясна форма или изсушен. Макар че арабите го предпочитат в първия вариант, те не успяват да наложат мнението си и над европейците - т. е. у нас фурмите обикновено са изсушени.
2. Ядки
Всички ядки се използват при приготвянето на традиционните арабски ястия, но най-предпочитани са бадемите. Наред с кедровите ядки и фъстъците, те са неразделна съставка на почти всички арабски десерти. Не по-малко популярни са и при приготвянето на салати, сосове, предястия и основни ястия.
3. Смокини
На Пиренейския полуостров, завладян от арабите през 7 в., смокиновите дръвчета са се наричали просто шишар, което в превод означава именно дървета. Смокините си нямали дори собствено име, тъй като човек е могъл да ги срещне навсякъде.
4. Кайсии
Макар родината им да е Китай, именно арабите допринасят за разпространението на тези плодове. Това е причината в Испания кайсиите да продължават да се наричат с арабското си име- албарикоке.
5. Нарове
На практика наровете могат да бъдат използвани в почти всички традиционни ястия и особено в десертите.
6. Лимони, китра и лаймове
Независимо дали се консумират пресни или консервирани, те се използват при приготвянето на различни салати, предястия и основни ястия. Ако бъдат захаросани, се превръщат в основна съставка на най-популярните арабски десерти.
Коментари