Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-използваните подправки във френската кухня

Най-използваните подправки във френската кухня

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716722
Най-използваните подправки във френската кухня

Френската кухня е позната по целия свят и ако опитате най-известните френски ястия поне веднъж, никога няма да ги забравите. Пресните подправки са една от тайните на френската кухня и това е разбираемо.

В крайна сметка именно те могат да преобразят всяко ястие до неузнаваемост. Ето защо във Франция често можете да видите малки градини на балконите - там освен цветя се отглеждат и зелени подправки. В края на краищата те трябва да бъдат в кухнята на всяка домакиня.

Най-използваните традиционни подправки във френската кухня

И така, кои са най-често срещаните ароматни подправки във френската кухня?

Босилек

Със сигурност босилека е на челно място сред тях. Популярността му се дължи на факта, че се съчетава добре с домати, а французите често ги използват в готвенето. Босилекът е идеален за почти всичко - омлети, салати, супи, месни ястия и сосове, с изключение на картофите.

Кервел

Подправки във френската кухня

Див керевизът (още червил или френски магданоз) е много ароматно растение, което наистина прилича на магданоз. Французите го обожават и го използват само прясно, защото по време на сушене губи вкуса си. Добавят го към извара, ястия от яйца, месо и риба.

Естрагон

Французите казват, че те първи са оценили естрагона като пикантна и освежаваща подправка и целият останал свят научава за нея от тях. Френският естрагон е признат за най-добър за кулинарни цели - добавя се към супи, месни и зеленчукови ястия, а също и към сосове. Ако използвате естрагон, добавете тази подправка в самия край на готвенето, тъй като в противен случай ароматът и може да изчезне.

Розмарин

Розмаринът е следващата по ред обичана от французите подправка. Те го използват внимателно, в малки количества. В края на краищата, ако прекалите с тази подправка, тогава вашите кулинарни шедьоври може да имат малко горчив вкус. Но ако добавите доста малко розмарин към ястието, тогава ще се хареса на много хора.

Праз

Празът често се използва за приготвяне на известни френски супи. Има умерено остър вкус, поради което понякога се добавя към френски сосове. А чесънът е по-популярен в южната част на Франция - там той се смесва със зехтин и за ароматизиране на ястия от зеленчуци, месо и тестени изделия!

Мащерка

Френски подправки

Французите активно използват мащерка, когато искат да приготвят конфи (вид ястие с месо, приготвено чрез бавно готвене на храна при ниска температура). Ястието се оказва сочно, леко солено и много вкусно. Мащерката поради своите характеристики (бавно развиващ се аромат) е идеална за това ястие. Ако правите конфи, не забравяйте да добавите мащерка в самото начало на готвене. Освен това може да се използва при приготвянето на бобови и месни ястия - ще бъде вкусно.

Майорана

Французите обичат да добавят майорана към месни пастети, супи, бульони и сосове - сладката миризма и лютият вкус на подправката вървят добре с тях.

Чубрица

В чист вид чубрицата се добавя рядко във френските ястия. За предпочитане е да се използва в комбинация със сок от лук или магданоз. Чубрицата придава специален богат аромат на горещите супи. Достатъчно е само да поставите тази подправка в специален плик заедно с дафинов лист и да я потопите във вряща течност.

Провансалски подправки

Провансалски подправки

Сигурно мнозина са чували за така наречените провансалски подправки. Повечето хора харесват тази смес, така че тя се използва активно за приготвяне на салати, супи, топли ястия и разнообразни сосове. Какво е включено в провансалските подправки?

Няма точна рецепта (всеки има своя собствена), но най-често в състава можете да видите босилек, мента, градински чай, розмарин, мащерка, риган и майорана.

Гарни букет

Има и така наречения гарни букет - смес от магданоз, дафинови листа, мащерка, босилек, черен пипер, целина, розмарин и чубрица. Този "букет" се завързва с кулинарни конци или се поставя в специална торба, след което се потапя в гореща супа за няколко минути. След това подправките се изваждат, оставят се да изсъхнат и след това се използват повече от веднъж за овкусяване на други супи.

Да не забравим за десертите!

Разбира се, френските готвачи на сладкиши добавят първокласна ванилия, свежа лимонова кора, цейлонска канела, индийско орехче и малко джинджифил към своите кулинарни шедьоври.

Кралица Лавандула

Лавандула във френската кухня
Снимка: Tawnyowl /pixabay.com

Но лавандулата е истинската френска десертна подправка! Има тръпчива миризма и устойчив вкус, овкусява се със захар и се добавя малко към десертите. В допълнение, лавандулата се използва за приготвяне на зеленчукови ястия, сосове, яхнии.

След като накратко разгледахме пикантните френски подправки, можем да препоръчаме само едно - отидете в кухнята и експериментирайте, вдъхновението вече е гарантирано за вас!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest