Кервелът /Anthriscus cerefolium/, наричан още див керевиз, шушан или азмацуг представлява нежно едногодишно растение, което е близък роднина на магданоз. Кервелът е в едно семейство с целината, моркова и магданоза – семейство Сенникоцветни. Достига височина до 40-60 см. Цъфти от месеците април-юни с красиви сребристобели цветчета. Когато кервелът узрее, листата стават пурпурни на цвят и накрая бронзови. Тогава те вече губят острия си вкус, затова използвайте само зелените листа.
За разлика от повечето подправки, кервелът вирее в хладни, сенчести и влажни места. Развива се добре на открити площи и в дълбоки саксии, защото коренищата са дълги.
Листата на кервел трябва да се използват много бързо, след като са събрани, тъй като те бързо губят вкуса си и е препоръчително да ги добавяте към храната непосредствено преди поднасянето им. Ситно нарязаните листа от кервел се използват в картофени ястия, птици, рибни ястия, яйца, зеленчуци, намазани сирена и салати. Цели листа могат да се добавят към кремообразните супи за повече аромат. Те също така дават приятен аромат на оцет от бяло вино.
Кервелът се свързва с Възкресение Христово, защото ароматът му много надобява на смирна, а ранните му пъпки символизират възраждането. Растението традиционно се използва по Великден в някои райони на Европа – яде се като част от празничната церемония на Велики Четвъртък. Кервелът е бил познат като подправка за супа още на древните гърци и римляни.
Състав на кервел
Свежите зелени листа на кервел съдържат големи количества ароматни етерични масла, витамин С, минерални вещества, магнезий, гликозиди и каротин.
Избор и съхранение на кервел
Кервелът може да се закупи в сушен вид. Подправката трябва да се съхранява на сухо и хладно място, далеч от директна слънчева светлина. Ако се съхранява в найлонов плик и хладилник, прясната подправка може да издържи до една седмица. Един от начините да запазите невероятния аромат на кервела е като го поставите във винен оцет.
Кервел в кулинарията
Ароматът на кервел наподобява този на анасон. Най-приятен аромат имат младите листенца на растението, докато сушените са загубили голяма част от своя аромат. Заради сладникавия анасоноподобен аромат, кервелът много често се използва за овкусяване на супи и салати. В горещи ястия кервелът трябва да се добави непосредствено преди тяхното поднасяне. Съвсем малко количество от подправката е достатъчно за овкусяване.
В някои ястия от северноамериканската кухня листенцата на кервел се използва за овкусяване на птици, запечени на грил, риби и ястия с яйца. Във френската кухня кервелът се използва много често през пролетта – младите зелени листа се смесват с извара или меко сирене (камамбер например) и масло. С полученото зелено масло се мажат филийки с черен хляб.
Често листата на кервел се добавят в сосове за риба, ястия от птици, картофени супи, агнешко и шилешко месо. Кервелът придава много приятен аромат и вкус ястия със зелена салата, грах и домати. Подходящ е за овкусяване на моркови, яйца и аспержи.
Кервелът се съчетава много добре с други подправки като естрагон, босилек и магданоз. Някои готвачи наричат тази подправка „магданоз на гастронома“. Кервелът е основна съставка във френската смес „фин ерб“. Това е обобщаващо наименование, с което френските кулинари обозначават смес от ситно нарязани магданоз, лук резанец, кервел и естрагон.
Подправките са в равни количества. Възможни са различни вариации на тази смес, но първите три подправки трябва да пристъстват задължително. В Норвегия и Франция кервелът много често се сервира и като гарнитура към ястия.
Рецепта с кервел
Измийте добре под струя студена вода 1 стрък от магданоз, малко копър, няколко листа кервел, 1 зелен лук или друго растение, което особено харесвате, след което ги нарежете много фино (за по-лесно дъвчене), добавете малко олио (за предпочитане от маслини), малко сол (на вкус) и сок от половин лимон. Смесете ги и не ги яжте същия ден, а ги сложете в буркан и всяка сутрин мажете сместа върху парче хляб с масло, сирене или пастет.
Ползи от кервел
Комбинация от глухарче, кервел и кресон е изключително полезна за подсилване на организма през зимата, когато липсата на витамини е най-силна. Както голяма част от лечебните растения, така и кервелът е полезен при лениви черва. Когато е приготвен на чай може да се използва за овлажняване на очите.
За целта залейте 1 с.л. прясно нарязан кервел с 1 ч.ч. вряла вода и оставете да се запарва около 10 минути. Когато отварата се охлади намокрете малко памук и наложете върху затворени очи за 10 минути. Кервелът понижава кръвното налягане и има добро диуретично действие.
Ето ги най-ценните ползи на кервела
- стимулира отделянето на мляко;
- стимулира кръвообращението, разрежда го и го прочиства от токсини;
- прочиства бъбреците и черния дроб;
- има диуретично, стомашно, леко очистващо действие, е колаген - помага за елиминиране на жлъчката;
- има противовъзпалителен, тонизиращ, лечебен ефект;
- бори се с рака;
- има антисептични ефекти, полезен е при белодробни заболявания - астма, бронхит, ларингит;
- ефективен при гастрит, цистит, ревматизъм, подагра;
- полезен при чернодробни колики;
- полезен при офталмологични заболявания, - прилагайте топли компреси върху затворени очи;
- лекува отоци, насърчава зарастването на рани;
- бори се с бръчките;
- предотвратява преждевременното стареене.
В същото време кервелът подпомага храносмилането и отделянето на кърма, елиминира токсините и намалява апетита за сладкиши.
Растението кервел притежава силен диуретичен ефект, стимулира черния дроб и храносмилателния тракт, пречиства кръвта (особено ако се консумира сурово) и ако се използва ежедневно в храната, елиминира токсините от тялото. Чаят от кервел почиства кожата от себум и черни точки, лекува екзема и подмладява .
Отслабване с кервел
Кервел е идеално средство за диети. Ако искате да отслабнете с няколко килограма, заменете известната диетична зелева супа със супа от кервел, което е много по-богата на хранителни вещества.
За да приготвите четири порции супа от кервел, са ви необходими 250 г кервел, 1 маруля, два или три картофа, супена лъжица зехтин и стрък зелен магданоз. Първо обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги сварете до омекване, като 6-7 минути преди да са напълно готови добавете към тях накъсана маруля и кервел. Пасирайте, подправете със скълцан зелен магданоз, зехтин. Не добавяйте сол, защото все пак това е диетична супа.
Консумирана всяка сутрин, супата има силно антиоксидантно действие, ще даде енергия и с течение на времето кожата ще стане сияйна, а вие ще отслабнете. Това е супа, която детоксикира тялото ви и ви помага да отслабнете.
Още ползи от кервел:
Помага на храносмилането
Активните съставки, съдържащи се в растението, стимулират производството на слюнка, стомашните, жлъчните и чревните секрети, насърчават храносмилането и отделянето на кърма.
Полезен при хронични бъбречни и белодробни заболявания
Кервел също има диуретични свойства, като се препоръчва при лечение на задържане на урина, камъни в бъбреците и екзема, при лечение на бронхит и хронични белодробни заболявания.
Облекчава офталмологични проблеми
Външно кервел се използва при лечение на офталмологични състояния, като възпаление на клепачите, но също така и при лечение на дерматози, хемороиди и кожни секрети.
Специалистите казват, че растението ще излекува тези заболявания само ако външното лечение допълва вътрешното.
Въпреки това не е препоръчително да правите определени билкови отвари и да ги прилагате сами, без съвет от специалист, който ще анализира точно реакциите, които имате, и доколко това растение е подходящо за вас.
Как се използва за терапевтични цели?
Кервел е показен за употреба в прясно състояние. Така листата се измиват, след което сокът се извлича с помощта на сокоизстисквачка.
Консумиран като инфузия, той е и ефективен при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Запарката от кервел се приготвя от чаена лъжичка сушени билки или 3 чаени лъжички пресни билки, добавени към 250 ml вряща вода, която се оставя да се влива - една минута, ако използвате сушените билки, 5-10 минути, ако е прясна - и се прецежда. Пийте до две чаши дневно.
Коментари