Кресон (Nasturtium Officinale) е известен още като воден крес, поточарка или мокреш. Наричат го така, защото расте край извори, планински потоци и реки из цялата страна до към 1500 м надморска височина. По своята същност кресонът е билка, но някои специалисти го квалифицират и като листен зеленчук, тъй като в Южна Европа и Средния Изток е широко използван като съставка за разнообразни салати.
Градински кресон (Lepidium sativum), известен също така като поточарка, произлиза от североизточна Африка и югозападна Азия. Принадлежи към семейство Кръстоцветни и е едногодишно растение. Кресон (Lepidum sativum) не може да се отглежда в домашната ни градинка с останалите подправките, защото расте най-добре в плитки водоеми и особено при варовити извори.
Затова пък в саксии отглеждането на кресон е съвсем лесно, стига да задоволявате редовните му нужди от вода. Кресон се сее през 7-10 дни от ранна пролет до настъпване на горещините и отново в края на лятото. Редовете трябва да са на 20-25 см. По-късно, след прореждането, растенията се оставят на 8-10 см едно от друго.
За 2-3 седмици след поникването кресът може вече да се бере. През този кратък период се полива редовно и се тори еднократно. От кресон можем да си отгледаме кълнове, но и цялото растение, което достига до 30- 60 см.
История на кресона
За родина на кресона се счита Персия, а той се счита за едно от първите растения, които хората започнали да култивират - бил използван от гръцките и персийските войници като стимулант и средство за по-добър тонус и издръжливост. На Стария континент кресонът дошъл през древността, отглеждан е в Гърция и Рим. В древен Египет е бил ценено растение, предназначено като подарък за фараони почиващи в пирамидите.
Римляните наричали кресона "сбръчкан нос" заради пикантната миризма, която излъчва. Има и твърдение, че Хипократ е основал първата болница близо до поток, край който растял кресон, за да използва свежите стебла на растението за лечение на пациентите си. Култивирането му започва през XVI век, а в диво състояние расте из цяла Европа. Листата на кресона са гладки, овални и наситенозелени на цвят.
Състав на кресона
В 100 г градински кресон се съдържат едва 11 ккал. Кресонът е ценен източник на лесно усвоим йод, а освен това съдържа витамини: A, B1, B2, E, PP. От минералите се съдържат сяра, хром, калий, манган, магнезий и калций.
Кресоновите листенца са богати на витамини: С, Р и от групата В, калций, магнезий, йод и желязо, а още и на каротин, рутин и доста минерални соли. Растението има богато съдържание на разнообразни химични вещества, сред които глюкозинолати, лутеин, флавоноиди, хидроканелени киселини. 80 г кресон осигурява препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци на ден.
Полезни рецепти с кресон
Предлагаме ви няколко лесни рецепти с кресон, които всеки може да си приготви дори и сам, усещайки силното лечебно действие на растението.
1. Около 100 грама от кресона се потапят за 5-6 минути в 300 милилитра вода на слаб огън до кипването на течността. Приемайте 50 грама от него преди хранене и 1 час преди да си легнете. Това ще ви помогне да се справите с тревожността и проблемите със съня.
2. Ако ви се налага да минавате през химиотерапия, то можете да минимизирате негативните последици с пресен сок от кресон в комбинация с цвекло и моркови в съотношение 1:1. Приемайте по 2 супени лъжици 30 минути преди да се храните.
3. При често повишаване на кръвното налягане е добре да включите в менюто си около 100 грама от кресона в диетата си, което ще помогне за нормализирането на стойностите.
4. Растението е много полезни и при сексуална дисфунцкия при силния пол. В този случай се препоръчва да се приема по 50 грама от ситно нарязания кресон в комбинация с пресен магданоз, натрошено кашу и 1 супена лъжица лимонов сок.
5. Можете да си замразите сок от кресон, а след това да го използвате като маска с други полезни ингредиенти - мед, кисело мляко, зехтин, яйце и други. Растението помага да се подобри тена и свежия вид на кожата.
Избор и съхранение на кресон
Когато избирате кресон на пазара, обърнете внимание дали цветът е свежо зелен, без жълти и увехнали листа. Стъблата на стръкчетата трябва да са много здрави, без увехнали участъци.
За да запазите свежестта на кресона за по-дълго време, също има някои малки трикове. Кресонът няма да пожълтее, ако го увиете във влажна хартия от вестник. Така увит, може да го поставите в долното отделение на хладилника и да го запазите за още един или два дни. Ако нямате хладилник в момента, просто натопете кресона в чашка със студена вода, до средата на стъблата.
Готвене с кресон
Дългата история на кресона е интересна и разнообразна. Важно е да знаем, че кресонът е много нетраен, затова го използвайте веднага след като го купите. В английския двор някога са наричали растението „хлябът на бедняците” заради традицията хората от работническата класа да закусват сутрин със сандвич с кресон или само с кресон, ако е нямало хляб.
Днес кресонът е обикнат за приготвянето на доста супи или салати в съчетание със зехтин и оцет. Кресон се използва варен със зеленолистни зеленчуци и с картофи в кремсупи. Вкусът и ароматът му подхождат отлично на салати с авокадо и сосове за риба, както и за украса с печено месо и дивеч. Често се използва и за прясна гарнитура към основни ястия. Някои автори наричат кресона - природна суперхрана.
И днес кресон и се използва често в сандвичи. Консумира се като гарнитура към червени меса, риба и птици, в салати или готвен на пюрета. Листата на кресона са сочни с пикантен и свеж вкус, който донякъде напомня на хряна.
Кълновете от градински кресон са вкусни и полезни и можем да си ги отгледаме у дома в саксии по всяко време на годината. Режете листата на кресона като дивия лук и го добавяйте свободно към извара или просто върху филия с масло.
Пролетна салата с кресон
яйца – 6 бр.
аспержи - около 30 стръкчета
кресон - 100 г
зехтин - 3 с.л
пармезан - 100 г
Начин на приготвяне: Сварете яйцата за 5 минути, изстудете ги, обелете ги и г нарежете на 2 или 4 части всяко. Почистете аспержите, като оставите само бялата им част. След това ги сварете в подсолена вода за 4 минути или докато станат крехки. Смесете в по-широка чиния аспержите и кресона и отгоре подредете яйцата. Поръсете със зехтин, малко сол и черен пипер и настърган пармезан.
Ползи от кресона
Кресонът е известен като лек за язви по кожата, дезинфекцира устната кухина и храносмилателния тракт. Трябва да присъства в менюто на бременни жени и на деца. Не може да се прекалява с него, тъй като е силно диуретичен - стимулира отделянето на урина и така помага за очистването на организма от токсини. Подпомага добрата работа на бъбреците, улеснява уринирането и облекчава проблемите с пикочния мехур.
От векове в различните култури кресонът се е използвал и за разбиване на камъни в бъбреците или пикочния мехур В древността се е използвал като билка за сън, която успокоява нервната система. Индианците от Северна Америка използвали кресона при болки в бъбреците и черния дроб и за разбиване на жлъчни камъни. В Англия по време на кралица Виктория, преди портокалите да станат достъпна стока, кресонът се е консумирал като средство за предпазване от скорбут.
Кресон се препоръчва при намалена функция на щитовидната жлеза, заради съдържанието на йод. Притежава антиоксидантно действие и стимулира храносмилането. Кресонът се използва за подобряване на отделянето и потока на жлъчката, която подпомага работата на черния дроб, за облекчаване на болки в жлъчния мехур, а е известно, че е полезна и за храносмилането. Високото съдържание на желязо в кресона е полезно при анемия, а заради желязото в съчетание с фолиевата киселина, на която също е богато, прави растението много подходящо за бременни жени.
Кресонът е отлична храна за физически изтощени хора. Богат е на антиоксиданти и потиска стреса при високо натоварване и допринася и за максимизиране на ползата от натоварените тренировки. Дори малки количества кресон веднага повишават нивото на антиоксидантите в тялото. Непосредствено преди натоварването кресонът ще ви предпазят от негативните последици на интензивното спортуване.
Кресонът е най-богатият природен източник на специфично етерично синапено масло фенилетил изотиоцианат (PEITC), което при опити с животни и по-късно с хора, показва, че се бори с раковите клетки. Кресонът може да намали риска от рак на гърдата и рак на простатата.
При какви състояния е полезна консумацията на кресона
1. При различни дерматологични лезии (краста, алергии, слабо зарастващи гнойни рани) могат да се използват мехлеми и маслата от семена от растението;
2. Листата са чудесно природно лекарство при наранявания на кожата (изгаряния, натъртвания, ожулвания);
3. Има температуропонижаващо действие;
4. Ефективно природно средство при кашлица, бронхит, болки в ставите и жлъчнокаменна болест;
5. Препоръчва се, ако искате да свалите излишните килограми и да отслабнете, тъй като подобрява дейността на чревния тракт. Заедно с това има способността да абсорбира вредните токсични вещества, които са натрупани в организма. Вследствие на това се подобрява обмяната на веществата, а така се намалява и теглото;
6. Зелената салата с кресон влияе положително на почистването на кръвоносните съдове и лимфата;
7. Понижава кръвното налягане и предотвратява образуването на тромби;
8. Това прекрасно природно лекарство има противовъзпалителен ефект;
9. Почиства дихателните пътища от натрупалия се скерет;
10. Помага за поддържането на водно-солевия баланс, с което подобрява състоянието на кожата и я овлажнява;
11. Подобрява качеството на кръвта, поради което кресонът е особено полезен като профилактично средство на рака и при вече открити новообразувания;
12. Помага в борбата с импотентността, репродуктивните нарушения при мъжете и заболяванията на простатата;
13. Възстановява дейността на щитовидната жлеза и намалява риска от развитие на ендокринни патологии.
Помнете, че никога не бива да се занимавате със самолечение. Важно е преди това да чуете мнението и да се консултирате с медицинско лице, което ще прецени дали даденото растение или лечение е подходящо за вас.
Противопоказания за консумация на кресон
Въпреки множеството си полезни свойства кресонът може да влияе и негативното на здравословното състояние.
1. При индивидуална непоносимост и алергия към този продукт (обрив на кожата, сърбеж, дразнене и други). В този случай не се препоръчва да се приема кресон, който е вреден за здравето при тези индивидуални противопоказания;
2. Ако страдате от хипотония (понижено кръвно), то в този случай е важно да ограничите приема на кресон, тъй като той оказва понижаващо влияние на артериалното налягане, което се дължи на активните ензими в състава му;
3. Не е желателно да присъства в диетата на хората, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт, тъй като има способността да изостря този тип патологии с подобна етиология;
4. Кресонът много лесно абсорбира токсините и тежките метали. Поради тази причина е много важно да се отглежда в чисти райони, а не да се събира до пътя или магистралите, където също може да расте. В този случай той е абсорбирал всички тежки метали и токсини от газовете на превозните средства. Този “деликатес” не бива да се приема както от здравите хора, така и от болните поради гореспоменатите причини.
Това растение може да се използва и като украса на различните ястия. Заедно с това може да се добавя към салатите, супите, рибните и месни блюда, омлети и сосовете. Много рядко се използва в сушена форма, тъй като има доста неприятен аромат, губи хранителната си стойност и става безвкусно. Прясно изцеденият сок от растението е мощно средство за лечение на редица заболявания. Използва се широко и в козметиката.
Ако потребителят има алергична реакция (обрив или дразнене), храненето с този продукт трябва да се преустанови и да се осигурят лекарства, ако е необходимо.
Разкрасяване и отслабване с кресон
Още прочутият английски билкар от 17 век - Никълъс Кълпепър, препоръчвал горчивия, леко лютив и възбуждащ вкус на кресона за „изчистване на лицето” от пъпки и петна. Днес кресонът е много ефективно средство за премахване на лунички и за красива коса.
Кресон се влага в някои видове козметични продукти. Освен че подобрява вида на кожата и ноктите, той преборва обриви и екземи. Знае се, че французите най-вероятно са премахвали луничките и „изтривали” пигментните петна със сок от кресон, който има силно избелващо действие.
Кресонът може да ви помогне да отслабнете, защото е нискокалоричен зеленолистен зеленчук. Той може да бъде основна съставка на различни диети. Освен това 85% от калориите в кресона са под формата на протеини, което е изключително голямо количество.
Включвайки редовно кресон в менюто си, вие ще забързате метаболизма, ще подобрите физическата си издръжливост, а допълнително „магическото растение” ще ви помогне да изхвърлите излишните течности от организма, защото е чудесен антиоксидант.
Природата е подарила на човечеството множество полезни растения, които можем да използваме активно при лечението на редица заболявания или просто в профилактични цели, подобрявайки здравето. При коректен подход и вземайки предвид противопоказанията, кресонът може да окаже изключително силно положително въздействие и да реши редица здравословни проблеми.
Коментари