Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Зелени протеини в чинията! Кои са те?

Зелени протеини в чинията! Кои са те?

Kristina K.Kristina K.
Новак
1462
Зелени протеини в чинията! Кои са те?

Протеинът е основно хранително вещество. Тялото се нуждае от него за изграждане и възстановяване на тъканите. Въпреки че животинските храни обикновено са с най-високо съдържание на протеини, някои растения също съдържат големи количества.

Най-добрите растителни източници на протеини включват тофу, нахут и фъстъци, които се класифицират като бобови растения. Въпреки това някои зеленчуци могат да се конкурират с тях.

Ето 6 здравословни зеленчуци, които съдържат достатъчно количество протеин.

Кои са зелените протеини

1. Крес

Кресонът съдържа протеини

Кресът съдържа значително количество протеин. Той е кръстоцветно растение, което расте във вода. Кресът е богат източник на витамин С, мощен антиоксидант, а също така съдържа витамини от група В, калций, калий и витамин А. Освен това кресонът осигурява антиоксидантна защита. Той също така съдържа фенолни съединения, които могат да помогнат за предотвратяване на рак.

2. Кълнове от люцерна

Кълновете от люцерна са с много ниско съдържание на калории, но богати на хранителни вещества. Този зеленчук е богат източник на витамин К и приличен източник на фолиева киселина, желязо, магнезий, фосфор, цинк, мед и витамин С. Проучванията върху животни показват, че кълновете от люцерна могат да намалят нивата на холестерола.

3. Спанак

Спанакът е източник на протеин

Спанакът е един от най-богатите на хранителни вещества листни зелени зеленчуци. Протеинът в спанака съдържа всички незаменими аминокиселини. Една чаша спанак съдържа 121 mcg витамин К, което е малко над 100% от дневните нужди на човек. Спанакът също е богат източник на фолиева киселина, витамин А и витамин С. Той е добър източник на магнезий, желязо и калий. Спанакът съдържа растителни съединения, които могат да увеличат антиоксидантната защита и да намалят възпалението. Изследванията също така свързват яденето на спанак с по-нисък риск от някои видове рак, включително рак на гърдата.

4. Китайско зеле

Китайското зеле също има високо съдържание на протеин. То е богат източник и на витамини А, С и К. Освен това е добър източник на фолиева киселина и приличен източник на калций и калий. Редица изследвания показват, че китайското зеле е богато на съединения с антиоксидантна активност. Външните му листа съдържат най-много антиоксиданти.

5. Аспержи

Аспержите са много популярен зеленчук с високо съдържание на хранителни вещества. Една чаша (134 g) аспержи съдържа 3 g протеин. Те са богат източник на витамин К и добър източник на фолиева киселина и рибофлавин. Аспержите могат също да имат противовъзпалителни и противоракови свойства. Хората обичат да ги пекат на скара, да ги варят на пара или да ги добавят в салати.

6. Броколи

Растителни протеини

Броколите са много популярен зеленчук, който също така съдържа протеин с всички незаменими аминокиселини. Една чаша (88 g) нарязани броколи съдържа 2.5 г протеин. Броколите са много богат източник на витамини С и К, добър източник на фолиева киселина и приличен източник на фосфор и калий. Те могат да имат антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови ефект.

За повече зелени протеини в чинията хапвайте редовно вкусотии като:

- салати с кълнове;

- спанак на фурна;

- омлет със спанак;

- запеканки с броколи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest