Билката Мокреш не е особено популярна и малцина са късметлиите, които познават лечебните ѝ свойства.
Това е многогодишно растение, което се среща под различни имена (друмче, поточарка, кресон и т.н.) и вирее по влажни места и около реки и езера на височина до 1500 метра. Може да го откриете и по Черноморието.
Билката има редица приложения и освен за лечение на куп болежки се ползва като подправка и зеленчук. Цветовете са бели и обикновено се появяват в периода май-юли. Плодът наподобява шушулка. Именно видимата част от билката се използва за целите на медицината. Бере се преди или по време на цъфтеж.
Това е едно от най-полезните зелени растения в света. Осигурява повече желязо от спанака и повече витамин С от цитрусовите плодове. Освен тези елементи Мокреш съдържа още и восък, етерично масло, провитамин А, танин и други. Има антибактериално и отхрачващо действие.
Кресонът помага при запек и проблеми с пикочните пътища. Облекчава сериозни настинки като бронхит, действа добре при обриви, екземи и други кожни проблеми, използва се при възпаление на венците, ревматизъм, анемия, холелитиаза, хроничен хепатит, дихателни проблеми, за пречистване на кръвта, за пречистване на тялото.
Възстановява клетките в организма и намалява оксидативния стрес. Може да се приема от хора с висока кръвна захар, тъй като понижава нивата ѝ. Помага при проблеми с щитовидната жлеза.
Може да се приема под формата на чай, което е и най-препоръчителният начин, ако се използва за лечение. 2 с.л. от растението се заливат с 400 мл вряла вода. Оставя се за 1 час и се пие по 1 чаша преди хранене, 3-4 пъти на ден.
Казахме, че растението се използва и в кулинарията като здравословен зеленчук. Може да си приготвите вкусна салата, използвайки листата на билката. Най-напред трябва да ги измиете и почистите, после да ги осолите, добавяйки и оцет.
Оставете за 1 час, след което прибавете малко зехтин, лимонов сок и чесън, нарязан на ситно. Салата с кресон трябва да престои 3 часа в този вид преди да стане готова за консумация. Може да я сервирате като добавка към всяко ястие.
Като подправка Мокреш може да се добави към различни супи, ястия, сосове, пюрета и салати.
Коментари