Плодовете и зеленчуците съдържат много полезни вещества. Най-полезните от тях са полифенолите. Познатите полифеноли са над 8000. Най-голямо въздействие върху организма имат флавоноидите, фенолните киселини и лигнаните.
Думата лигнани произлиза от латинската дума Lignum, която означава дърво, дървесина. Лигнаните за първи път са изолирани през 1927 година.
Наименованието лигнани е дадено от Хеуорс през 1936 година. В продължение на години учените не успяват да изолират количества лигнани, които са необходими за тяхното проучване. Така свойствата на лигнаните се откриват много късно след тяхното изолиране.
Чак през последните години са проучени и открити техните изключителни свойства за здравето.
В днешно време са известни над двеста представители на лигнаните.
Най-големи количества лигнани има в китайския лимонник, лененото семе, сусаменото семе, броколите, елдата, зелените култури и други.
Съдържат се и в соята, тиквените семки, зърнените култури, черния и зеления чай, кафето, картофите, зехтин, маслини и други.
Полезни свойства на лигнаните
Според последните изследвания на лигнаните, те предотвратяват рак на простатата, дебелото черво и млечните жлези. Лигнаните проявяват свойства, аналогични на естрогените.
Лигнаните помагат при борбата с неврологичната симптоматика при менопаузата. Това са нарушения на съня, горещите вълни, депресия, раздразнителност, главоболие и други.
Те влияят благоприятно и върху сърдечно-съдовата система. Лигнаните понижават нивата на холестерола, препятстват неговото окисляване и други.
Оказват благоприятно въздействие върху костната система и простатата.
Лигнаните имат антиоксидантно действие. Много заболявания в днешно време се дължат на свободните радикали. Благодарение на антиоксидантното си действие лигнаните са ефективно средство срещу развитието на редица заболявания. Част от тези заболявания са диабет тип 1 и тип 2.
Лигнаните имат антимикробно, ангиоксидантно, антиканцефогенно, антифугицидно, противовъзпалителни, стимулиращо нервната система действие и други.
Коментари