Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Полезни свойства на мидите

Полезни свойства на мидите

Миди с мащерка
Регулируем сушилник за мивка тип кошница-39%
Препоръчано за теб:
Регулируем сушилник за мивка тип кошница
23.00 лв.
14.00 лв.

Мидите са двучерупчести мекотели, които се абсорбират добре от човешкия организъм. Те са подходящи за различни вкусни рецепти и се използват основно три вида миди:

- Грей от Японско море;

- Черноморска мида;

- Мида от европейското крайбрежие на Атлантика.

Състав, съдържание и калории на мидите

Мидите са сред любимите летни ястия, които се сервират с изстудено бяло вино. Освен вкусовите си качества, те се отличават и с полезните си свойства, дължащи се на отличния им състав.

Супа от миди

Мидите съдържат много микроелементи като селен, цинк, йод, манган, кобалт, мед. Те са чудесен антиоксидант. Кобалтът в тях е 10 пъти повече, отколкото в телешкото, черния дроб и други меса.

Много аминокиселини също са сред полезните съставки като ценните омега-3, полезни мастни киселини. Макар че са мазни, това са полезни мазнини - полунаситени мастни киселини. Те подобряват зрението и мозъчната дейност.

Мидите са източник и на редица витамини - В12, Е, С, А. Витамините от В комплекс са в дози, осигуряващи целия нужен прием за деня. Повишават имунитета и подобряват обмяната на веществата.

Мидите са добро средство за профилактика на артрит и срещу образуване на ракови клетки.

В същото време калорийното съдържание е 50 килокалории на 100 грама варени миди.

Ползи от мидите

Полезните свойства на мидите са много и могат да се отделят най-важните от тях за всяка възрастова група и пол.

Ползи за жените

Мидите подкрепят здравето на пикочно-половата система на жените и са полезни за общото състояние по време на менопауза. Съдържащите се витамини и минерали са важни за здравето на кожата, имунитета, поддържане на фигурата и забаряне на процеса на стареене. Йодът е от първостепенна важност за поддържане на здравето на щитовидната жлеза, особено лабилна при дамите.

Ползи за мъжете

Спагети с миди

Важна роля на мидите е за повишаване на потентността. Високите нива на цинк имат положително въздействие върху сексуалната функция. Белтъчините в съдържанието на мидите са важни за изграждането и поддържането на тъканите и мускулите, затова се препоръчват в диетата за увеличаване на мускулната маса.

Ползи за децата

Мидите могат да бъдат включени в менюто на децата след навършване на 3 години. Преди това трябва да се направи тест за непоносимост и алергии към морска храна. разнообразните аминокиселини са полезни за растежа и функционирането на органезма в този период.

Ползи срещу вреди от мидите

Мидите са извор на чист протеин за всяка възраст и здрав организъм. Те са част от здравословното меню и помагат за редуциране на теглото при редовна консумация.

Мидите обаче могат да бъдат опасни, ако не са пресни или не са уловени в чиста вода. Те трупат в себе си токсини и вредни вещества, филтрирайки морската вода. Хранителните отравяния с миди са честа практика. Те също са известен алерген. Затова се използват с повишено внимание от бременни, кърмещи жени и малки деца.

Вижте още кои са най-вкусните видове миди, както и кулинарни съвети как да сготвим миди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest