Мидите са двучерупчести мекотели, които се абсорбират добре от човешкия организъм. Те са подходящи за различни вкусни рецепти и се използват основно три вида миди:
- Грей от Японско море;
- Мида от европейското крайбрежие на Атлантика.
Състав, съдържание и калории на мидите
Мидите са сред любимите летни ястия, които се сервират с изстудено бяло вино. Освен вкусовите си качества, те се отличават и с полезните си свойства, дължащи се на отличния им състав.
![Супа от миди](/files/lib/300x300/mussels-soup.webp)
Мидите съдържат много микроелементи като селен, цинк, йод, манган, кобалт, мед. Те са чудесен антиоксидант. Кобалтът в тях е 10 пъти повече, отколкото в телешкото, черния дроб и други меса.
Много аминокиселини също са сред полезните съставки като ценните омега-3, полезни мастни киселини. Макар че са мазни, това са полезни мазнини - полунаситени мастни киселини. Те подобряват зрението и мозъчната дейност.
Мидите са източник и на редица витамини - В12, Е, С, А. Витамините от В комплекс са в дози, осигуряващи целия нужен прием за деня. Повишават имунитета и подобряват обмяната на веществата.
Мидите са добро средство за профилактика на артрит и срещу образуване на ракови клетки.
В същото време калорийното съдържание е 50 килокалории на 100 грама варени миди.
Ползи от мидите
Полезните свойства на мидите са много и могат да се отделят най-важните от тях за всяка възрастова група и пол.
Ползи за жените
Мидите подкрепят здравето на пикочно-половата система на жените и са полезни за общото състояние по време на менопауза. Съдържащите се витамини и минерали са важни за здравето на кожата, имунитета, поддържане на фигурата и забаряне на процеса на стареене. Йодът е от първостепенна важност за поддържане на здравето на щитовидната жлеза, особено лабилна при дамите.
Ползи за мъжете
![Спагети с миди](/files/lib/600x350/spageti-s-midi.webp)
Важна роля на мидите е за повишаване на потентността. Високите нива на цинк имат положително въздействие върху сексуалната функция. Белтъчините в съдържанието на мидите са важни за изграждането и поддържането на тъканите и мускулите, затова се препоръчват в диетата за увеличаване на мускулната маса.
Ползи за децата
Мидите могат да бъдат включени в менюто на децата след навършване на 3 години. Преди това трябва да се направи тест за непоносимост и алергии към морска храна. разнообразните аминокиселини са полезни за растежа и функционирането на органезма в този период.
Ползи срещу вреди от мидите
Мидите са извор на чист протеин за всяка възраст и здрав организъм. Те са част от здравословното меню и помагат за редуциране на теглото при редовна консумация.
Мидите обаче могат да бъдат опасни, ако не са пресни или не са уловени в чиста вода. Те трупат в себе си токсини и вредни вещества, филтрирайки морската вода. Хранителните отравяния с миди са честа практика. Те също са известен алерген. Затова се използват с повишено внимание от бременни, кърмещи жени и малки деца.
Вижте още кои са най-вкусните видове миди, както и кулинарни съвети как да сготвим миди.
Коментари