Мидите са едни от най-проучитите и широко използвани морски дарове в световната кулинария. Освен забележителни вкусови качества те се отличават още с висока хранителна стойност.
Мидите са вид морски безгръбначни, които се консумират като храна в много кухни по света. Мидите имат интензивен морски вкус, който може да бъде използван както за главно ястие с миди, така и за добавка към други ястия за подобряване на вкуса им.
Освен това морските дарове съдържат разнообразие от хранителни вещества, които са полезни за организма.
Какъв е съставът на мидите?
Белтъчини в мидите
Подобно на много други видове морски храни, мидите съдържат висок процент от белтъчини, които са важни за изграждането и поддръжката на тъканите и мускулната маса.
Витамини и минерали
Мидите са богати на витамини като B12, които подпомагат нервната система. Те още съдържат и минерали като желязо, цинк и селен, които са важни за здравето на кожата, имунната система и много други функции на организма.
Холин в мидите
Мидите са богати и на холин. Този незаменим витаминоподобен хранителен компонент е важен за здравето на клетките и метаболизма.
Мазнини
Морските дарове включват в състава си ниски нива на наситени мазнини и високи нива на полиненаситени мазнини, които се свързват със здравословните характеристики на мидите.
Аминокиселини в мидите
Мидите съдържат разнообразие от аминокиселини, които са основни за растежа, ремонта на тъканите и функциите на организма.
Вижте и как се чистят миди.
Коментари