Прасковите имат много ценни и лечебни свойства и затова се използват в народната и в нетрадиционната медицина. Прасковата съдържа органични киселини – ябълкова, винена, лимонова, освен това съдържа минерални соли, и много витамини.
Прасковите също така съдържат пектини и етерични масла. Костилката на прасковата е много полезна, тъй като съдържа горчиво бадемово масло и витамин В17.
Сочните плодове се усвояват лесно, затова се препоръчват на деца, а също така и за подобряване на апетита на възрастни след болест. Те са задължителни, ако страдате от запек или киселини.
Прасковите спомагат за по-доброто храносмилане, особено на мазните храни. Тези плодове са полезни също така при подагра, ревматизъм, болести на бъбреците.
Консумацията на праскови е полезна при болести на сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, както и на болести на черния дроб и на жлъчката. Свежите цветя на плода са добро диуретично средство, ползват се във вид на отвара.
При аритмия, анемия, заболяване на стомаха, понижена киселинност на стомаха и при запек се препоръчва пиенето на четвърт чаша сок от праскова двадесет минути преди ядене. Прасковеният сок е противопоказен при алергия, диабет и затлъстяване.
Летните плодове спомагат за изчистването на организма от токсини и шлаки, но хора с лесно възбудима нервна система трябва да консумират праскови умерено, тъй като те имат възбуждащо действие.
Вкусните плодове подобряват храносмилането благодарение на високот съдържание на разтворима целулоза, която регулира и подобрява дейността на червата и потиска гнилостните процеси в храносмилателния тракт.
Високото съдържание на калий прави по-големите сестри на нектарините полезни при аритмия и други сърдечни проблеми. Ароматните летни плодове укрепват имунната система, борят се с болестотворните бактерии в организма и с вирусите.
Високото съдържание на магнезий прави прасковите незаменим помощник при подобряването на психическото състояние, те омекотяват силата на стреса и подобряват настроението.
Имат подмладяващо действие, тъй като успяват да задържат дълго влагата в клетките на кожата, изглаждат бръчките и отстраняват повяхването.
Прасковите са идеално средство за отслабване – съдържат четиридесет калории на сто грама. Ако ядете по три праскови дневно, лесно ще свалите килограми и ще обогатите организма си с полезни витамини и минерали.
Коментари