Август е месецът, посветен на сочните праскови по целия свят. Сокът от праскови е обичана здравословна напитка от хиляди години и остава популярна заради богатия си запас от антиоксиданти, витамини и минерали, в допълнение към сладкия си и освежаващ вкус.
Какво е истински прасковен сок
Сокът от праскови се получава от праскови, плод на дървото Prunus persica. Произходът е от северен Китай и този плод се култивира там от цели 8000 години и е важен културен, кулинарен и медицински плод. Малко по-малки от ябълка, прасковите имат лек мъх по външната им кора и костилка в центъра. Месото е меко и сочно и когато узрее, обикновено е оранжево или жълто.
Сокът от праскови е малко по-рядко срещан плодов сок на много пазари и магазини за хранителни стоки, но е много лесен за приготвяне у дома и има много малко странични ефекти за повечето хора, които го пият.
Плодовата напитка е пълноценна и подхранваща напитка, която съдържа значителни нива на витамин С, витамин Е, витамин А, различни витамини от семейството В, желязо, калций, калий, магнезий други. Той също така може да се похвали с редица антиоксидантни съединения като ликопен, лутеин и бета-каротин, които допълнително подобряват цялостното ви здраве. Когато правите сок или смесвате праскови, вие наистина губите значително количество диетични фибри, предлагани от плодовете.
Ползи от прасковения сок
По отношение на ползите за здравето от прасковеният сок, той е в състояние да поддържа бъбреците, защитава сърдечно-съдовата система, стимулира имунната система, помага при загуба на тегло, оптимизира здравето на храносмилането, детоксикира тялото, подобрява зрението, предпазва кожата от стареене, укрепват дихателната система, премахват възпалението и ви помагат да спите спокойно през нощта.
Сокът също така има и противораков потенциал. Проучванията показват, че бялата праскова има способността да повишава метаболизма на токсините, които се намират в тялото в резултат на тютюнопушенето. Това помага за елиминирането им възможно най-рано и защитава здравата тъкан от вредното въздействие на никотина, което може да доведе до рак на белите дробове.
Изследователи от Тексаският университет A&M са открили, че полифенолите в прасковата помагат за инхибиране на растежа на раковите клетки на гърдата.
От терапевтична гледна точка сокът от праскова често се използва като локално средство за кожни раздразнения или заздравяване на рани, благодарение на високите си нива на антиоксиданти и витамини.
Някои хора също смесват сок от праскова в своите органични процедури за коса, тъй като той може да помогне за увеличаване на блясъка и гладкостта на косата ви, особено ако имате цъфтящи краища или пърхот.
Сокът от праскови предотвратява стареенето
Свойствата против стареене на витамин Е и други антиоксиданти са добре известни, тъй като те могат да помогнат за елиминирането на свободните радикали от повърхността на кожата, намалявайки появата на бръчки и възрастови петна. Този сок може също да успокои възпалителни състояния и да подобри тонуса и блясъка на кожата. Сокът от праскови е един от най-нискокалоричните плодови сокове - има само 60 калории в една чаша сок от праскови.
Прасковеният сок подобрява зрението
Бета-каротинът се намира във високи нива в прасковеният сок и може да помогне за намаляване на оксидативния стрес в ретината, като по този начин предотвратява дегенерацията на макулата и забавя появата на катаракта с напредване на възрастта.
Регулира нарушенията на съня
Сокът от праскови има леки седативни свойства, което го прави популярен сок за пиене преди лягане. Някои минерали, ензими и антиоксиданти са в състояние да балансират нивата на хормоните и да предизвикат освобождаването на хормони на „чувство на добро“, които могат да ви унесат в спокоен, непрекъснат сън.
Как се прави сок от праскови
Ако не искате да обикаляте многобройните магазини за сок от праскови, може да си го направите и у дома, тъй като е доста доста лесен за приготвяне.
Приготвянето на сок от праскови у дома ви дава контрол върху добавянето на захари и добавки, които често се включват в купуваните от магазина сокове. Много хора избират да добавят допълнително мед или щипка сок от лайм/лимонов за допълнителен вкус, но естествената сладост на прасковите обикновено е достатъчна.
Приготвяне на сок от праскови стъпка по стъпка:
Измийте старателно плодовете и след това ги нарежете на две. Отстранете
костилката на прасковата
и плътта непосредствено около нея. Изгребете крехкото месо на прасковата от кората.Добавете прасковите, водата, захарта и леда в блендер. Блендирайте старателно за 1-2 минути, докато консистенцията на сока стане равномерна и гладка. Ако сокът все още е твърде гъст, добавете още вода и разбъркайте отново.
Прецедете сместа през сито или тензух в друг съд. Натиснете или изстискайте останалия влакнест материал, за да извлечете възможно най-много сок. Сервирайте плодовия сок си охладен и се насладете!
Кулинарни приложения на сока от праскови
Чаша сок от праскови е отличен начин да започнете деня си, но може да се използва и за други кулинарни приложения. Винаги можете да използвате вашия сок от праскови като основа за плодови салати или да замразите сока в контейнери за топлите летни дни.
Прасковеният сок е популярна добавка към много коктейли като Сангрия или дори разновидности на Мохито. Също така може дори да се добавя към определени солени ястия за глазури или маринати.
Странични ефекти на сок от праскови
Пиенето на сок от праскови е отличен начин да защитите здравето си, но ако пиете твърде много, може да получите някои странични ефекти като алергични реакции, стомашно разстройство, умора и диария. Тези странични ефекти се появяват най-вече, когато хората пият прекомерно количество сок от праскови, въпреки че съществуват нормални алергии и чувствителност към този плод.
Алергии към праскови
Има редица хора, които са алергични към праскови, в който случай този плодов сок трябва да се избягва, но алергичната чувствителност съществува в по-леки форми и някои хора ще изпитат подуване на устните, езика или гърлото, зачервяване или сърбеж или задух, когато пият твърде много сок от праскови.
Стомашни проблеми заради прасковен сок
Прекомерното количество сок от праскови неизбежно ще причини стомашно разстройство, а именно спазми и газове, но това често ще бъде придружено от диария или болезнени движения на червата. Това е ограничено предимно до хора, които пият много повече от този сок, отколкото се препоръчва.
Умора след прекаляване със сока от праскови
Има някои съобщения, че сокът от праскова може да доведе до умора или изтощение, когато се консумира в големи количества. Известно е, че този сок е успокоително и помага за сън, така че помислете за това, преди да изпиете 2 чаши сутрин уж разсънване.
Прочетете също за какво е полезен чаят от праскови и какво приложение имат прасковените ядки.
Коментари