В Китай наричат прасковите божествен плод. Прасковата е не само вкусен и сочен плод. Тя е символ на здраве, дълголетие и безсмъртие. Ние познаваме два вида праскови - едните са мъхести, другите са голи и се наричат нектарини.
Прасковата е диетичен и лечебен плод, затова трябва да се консумира всеки ден. Съдържа пектин, каротин и етерични масла. Богати са на витамин С, а един плод ни доставя дневната нужда от този витамин. Съдържа и още витамин Е, К, РР, а в костилката съдържа горчивото бадемово масло и витамин В17.
Само 1 ч.ч. от 250 мл сок от праскови на ден може да регулира ритъма на сърцето, само трябва да се приема 15-20 минути преди хранене.
Прасковата е балсам за стомаха и помагат при анемия.
При нервен стомах се счукват 3 ядки от праскова, смесват се с домашен пчелен мед и се приема два пъти дневно преди хранене.
Не на последно място, вкусните подове укрепват имунната система, затова са много полезни за малки деца и големи.
Унищожават вируси и бактерии в организма, помагат при бронхити, грип и простуди. Ето лесна рецепта за тези проблеми.
В съд се смесват 500 мл вода и 500 мл ябълков оцет /домашен най-добре/. Добавят се счукани ядки от праскови и 150 счукана кора от дървото. Оставя се на топло за 2-3 дни, като се разклаща всеки ден. След 5 дни се вари да остане само 500 течност и добавяме 250 мл бренди.
Максималното количество, което се пие, е само 2 супени лъжици на ден.
Бъдете здрави!
Коментари