Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни свойства и приложения на костилката и ядките на прасковите

Полезни свойства и приложения на костилката и ядките на прасковите

Полезни свойства и приложения на костилката и ядките на прасковите

Отдавна стана известно, че ядките от костилката на кайсията има значителни ползи за здравето, както и приятен вкус. Около тази информация остана встрани фактът, че същите ползи има и от ядката, която се намира в костилката на прасковата. Тя също е ядлива и има ползи за здравето.

Заблудата за ядката от костилката в прасковата

Липсата на достатъчно информация за ползите от костилките и ядките на прасковата се дължат вероятно на слуха, че ядката на прасковата е отровна. Тя съдържа веществото цианид, което се намира също в ядките на кайсиите и черешите.

В състава на ядката на прасковата има също амигдалин или витамин В17, който донесе славата на костилката от кайсията. Амигдалинът се разпада на циановодород при метаболизирането.

Цианидът е отрова, която дори в по-малки количества може да доведе до учестено дишане и пулс, замаяност и главоболие. По-големите дози може да увредят органите, да предизвикат гърчове и смърт.

Ядките от кайсии и праскови си приличат по състав

Колко от това опасно вещество се открива в костилката от праскова? В 1 грам костилка се съдържат само 2.2 милиграма от това вещество. Токсичната граница е 570 милиграма циановодород. Това означава да се консумират 250 ядки от праскова, за да настъпи отравяне.

Ползи от консумацията на ядки от костилка на праскова

В ядките на прасковената костилка се съдържат значително количество фибри, които подпомагат чревната функция, поддържат здравословно ниво на полезни бактерии в червата и подсилват имунитета. Добри са за нормалното движение на червата, което осигурява изхождането и за добрия метаболизъм.

В ядките се съдържат и доста минерали, между тях трябва да се отбележат калият, магнезият и желязото. Те управляват кръвното налягане и работата на сърцето, транспорта на кислорода към тъканите и клетките, изпращането на нервните сигнали към сърцето, мускулите и клетките.

Костилки от праскови

Затова умерената консумация на прасковените ядки от костилката на плода е също толкова полезна, както и на самия пресен и сочен плод- праскова.

Народът отдавна е намерил място и приложение на ядката на прасковата в лечебни рецепти - за нервозен стомах, за проблемно сърце и за младост и красота. Стритите фино костилки от праскова се употребяват в ексфолианти за лице.

Вече знаете за полезните свойства и приложения на ядките от праскови. Следващия път, когато приготвяте десерт с праскови или прасковено сладко, не изхвърляйте костилките, а ги използвайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest