Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни ли са кайсиевите ядки

Полезни ли са кайсиевите ядки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Кайсиеви ядки

Кайсията е един много полезен плод. Ценен още от древността, в себе си той съдържа калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, провитамин А и др. Препоръчва се при анемия и някои видове онкологични заболявания.

В България много често ползваме кайсиеви ядки вместо бадеми. Те са с високо съдържание на белтъчини, омега-6 мастни киселини, витамин В15 и витамин В17, познат още като амигдалин, желязо и калий. Тяхното консумиране е препоръчително в определени количества.

Освен, че съдържат в себе си много полезни вещества, в ядките на кайсията се наблюдава и коварното присъствие на цианогенния гликозид амигдалин. Амигдалинът в малки дози има доказано противораково действие. Попаднал веднъж в стомаха, той освобождава цианиди, които могат да подействат разрушително на туморите в организма. При голямо количество може да настъпи отравяне.

Токсичното действие на цианида се изразява в способността му да блокира важни ензимни системи, участващи в снабдяването на клетките на организма с кислород. Вследствие се получава нарушение на клетъчния метаболизъм, респективно развитието на тъканна хипоксия - намаляване до пълна липса на кислород във важни за съществуването на човек тъкани и органи.

Кайсии

Съдържанието на амигдалин например, в 50 костилки, за възрастен човек са доза с възможен фатален изход след приема им.

Смъртоносната доза амигдалин - 1 грам - се съдържа в 100 грама кайсиеви ядки.

За всеки организъм обаче е строго индивидуално. Допустимото еднократно приемане на кайсиеви костилки според редица автори е 50 броя.

Природната медицина съветва на ден да се приемат около 10-15 кайсиеви ядки, за да се избегнат и най-малките токсични ефекти - виене на свят, гадене, повръщане, понижение на артериалното налягане, слабост, главоболие.

Непрестанните изследвания, свързани с раковите заболявания, отдават като основен техен причинител липсата на витамин B17. Решението е много просто - достатъчно е да изяждате по само две три горчиви кайсиеви ядки на ден и вероятността някога да се разболеете от рак става изключително малка. Като естествено не трябва да се взимат много на веднъж, за да причинят странични въздействия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
51
42
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
60434
60434
05.12.2014 17:14
Опасното количество важи ли и когато ядките са печени?
6
3