През есента слънцето вече не грее толкова силно, че зеленчуците да узряват и затова може да се намерят зелени домати. Те не са вкусни като узрелите и не могат да се консумират направо като летните червени домати, а освен това съдържат вещества, които имат токсично действие.
След някакъв вид обработка зелените домати могат да бъдат включени в менюто. Неслучайно има толкова вкусни туршии със зелени домати, а някои домакини правят сладко от зелени домати. Те имат в състава си полезни съставки.
Кои са полезните свойства на зелените домати и какво трябва да знаем за тях?
Полезни съставки в зелените домати
Зелените домати съдържат добри дози витамини от почти всички групи, както и вещества, използвани от тялото за синтеза им, това са провитамините. Отлични са количествата на бета - каротин, известен като провитамин А, тъй като от него организмът синтезира витамин А. Високо съдържание има също на витамин С и витамин В комплекс. Има запаси и на редкия витамин К. Този състав прави зелените домати мощен антиоксидант.
Освен това в състава се отличават микроелементи, като са желязото, магнезия, фосфора, калия и мангана. Тук отличително е качеството, а не толкова количеството на микроелементите.
В същото време зелените домати са ниско калорични, но имат и високо съдържание на протеини и фибри. Това ги прави засищаща храна, със здравословни ползи, без риск от затлъстяване.
Вредни съставки в зелените домати
В зелените домати обаче се съдържа соланин, който е мощна отрова. Затова 1-2 килограма консумирани зелени домати в прясно състояние водят до тежко отравяне. Соланинът нарушава работата на червените кръвни клетки и те не могат да прехвърлят кислород в кръвта.
В зелените домати има висока концентрация на органични киселини. Те са полезни като цяло, но само когато са в ограничени количества. При хора, страдащи от жлъчно-каменна болест високо концентрираните органични киселини са опасни.
При какви случаи трябва да се избягва консумацията на зелени домати
Зелените домати не са подходяща храна при редица заболявания:
- Болни бъбреци
- Язва на стомаха
- Високо кръвно налягане
- Ставни заболявания
- Бременност и кърмене
Зелените домати могат да се консумират от здрави хора след обработка - мариновани, особени, пържени, като съставка на различни рецепти. При правилна употреба те носят ползи за организма, не само разнообразие в храненето.
Могат да се приготвят вкусни супи от зелени домати, а също така и есенни зелени разядки като неустоимо кьопоолу от зелени доматки.
Коментари