Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни ли са зелените домати?

Полезни ли са зелените домати?

Полезни ли са зелените домати?
Снимка: JennyJohansson / pixabay,com
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл-31%
Качество без компромис:
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
15.00 лв.
10.35 лв.

През есента слънцето вече не грее толкова силно, че зеленчуците да узряват и затова може да се намерят зелени домати. Те не са вкусни като узрелите и не могат да се консумират направо като летните червени домати, а освен това съдържат вещества, които имат токсично действие.

След някакъв вид обработка зелените домати могат да бъдат включени в менюто. Неслучайно има толкова вкусни туршии със зелени домати, а някои домакини правят сладко от зелени домати. Те имат в състава си полезни съставки.

Кои са полезните свойства на зелените домати и какво трябва да знаем за тях?

Полезни съставки в зелените домати

Зелените домати съдържат добри дози витамини от почти всички групи, както и вещества, използвани от тялото за синтеза им, това са провитамините. Отлични са количествата на бета - каротин, известен като провитамин А, тъй като от него организмът синтезира витамин А. Високо съдържание има също на витамин С и витамин В комплекс. Има запаси и на редкия витамин К. Този състав прави зелените домати мощен антиоксидант.

Полезни свойства на зелените домати

Освен това в състава се отличават микроелементи, като са желязото, магнезия, фосфора, калия и мангана. Тук отличително е качеството, а не толкова количеството на микроелементите.

В същото време зелените домати са ниско калорични, но имат и високо съдържание на протеини и фибри. Това ги прави засищаща храна, със здравословни ползи, без риск от затлъстяване.

Вредни съставки в зелените домати

В зелените домати обаче се съдържа соланин, който е мощна отрова. Затова 1-2 килограма консумирани зелени домати в прясно състояние водят до тежко отравяне. Соланинът нарушава работата на червените кръвни клетки и те не могат да прехвърлят кислород в кръвта.

В зелените домати има висока концентрация на органични киселини. Те са полезни като цяло, но само когато са в ограничени количества. При хора, страдащи от жлъчно-каменна болест високо концентрираните органични киселини са опасни.

При какви случаи трябва да се избягва консумацията на зелени домати

Полезни ли са зелените домати на сладко

Зелените домати не са подходяща храна при редица заболявания:

- Болни бъбреци

- Язва на стомаха

- Високо кръвно налягане

- Ставни заболявания

- Бременност и кърмене

Зелените домати могат да се консумират от здрави хора след обработка - мариновани, особени, пържени, като съставка на различни рецепти. При правилна употреба те носят ползи за организма, не само разнообразие в храненето.

Могат да се приготвят вкусни супи от зелени домати, а също така и есенни зелени разядки като неустоимо кьопоолу от зелени доматки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest